ΣΥΡΙΖΑ: Οι διεργασίες για τα κριτήρια των υποψήφιων προέδρων
Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Τι πρότειναν Πολάκης και «87». Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει οριστική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εκλογής προέδρου, ενώ υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση για τους όρους τους οποίους θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.
Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ακριβή διατύπωση της πρότασης που θα κατατεθεί προς επικύρωση -ή μη- στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει το σαββατοκύριακο
Εφόσον η διαδικασία οριστικοποιηθεί από την Κεντρική Επιτροπή θα υπάρξει πρόταση προς το έκτακτο Συνέδριο από το οποίο θα ληφθεί και η τελική απόφαση. Αντικείμενο της τελικής εισήγησης είναι και η συλλογή των υπογραφών και η ημερομηνία κατάθεσής τους από τους υποψηφίους.
Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πρόταση που προκρίνεται είναι πως το συνέδριο θα είναι έκτακτο και δεν θα αλλάξουν οι ημερομηνίες της διαδικασίας όπως αυτές έχουν ήδη οριστεί. Δηλαδή, το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου, ενώ η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου. Αν χρειαστεί β’ γύρος, τότε θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου.
Η πρόταση του Παύλου Πολάκη, που έχει ήδη δηλώσει υποψήφιος, για επίσπευση της διαδικασίας δεν έγινε δεκτή.
Οσον αφορά τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος, οι «87» κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι/-ες για την προεδρία του κόμματος θα δεσμευθούν ότι θα σέβονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, θα έχουν λευκό ποινικό μητρώο, θα έχουν προχωρήσει σε κατάθεση δήλωσης «πόθεν έσχες» και δεν θα έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, όπως και στην προηγούμενη εκλογή. Οι υπογραφές στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής συμψηφίζονται με των βουλευτών.
Κασσελάκης και Επιτροπή Δεοντολογίας
Το θέμα παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως και το ενδεχόμενο να αποκλειστεί από την εκλογική διαδικασία ήταν επίσης μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία.
Σε παρέμβασή του, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι δεν τάσσεται υπέρ ούτε της διαγραφής ούτε του διοικητικού αποκλεισμού του τέως προέδρου.
Επισήμανε πάντως ότι «πολιτικά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την οιονεί διάσπαση που κάνουν ο Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του».
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News