Πολιτική Παρασκευή 5/07/2024, 16:58
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για καθαίρεση Μπελέρη: Εγείρει ερωτηματικά για το κράτος δικαίου στην Αλβανία

ΥΠΕΞ για καθαίρεση Μπελέρη: Εγείρει ερωτηματικά για το κράτος δικαίου στην Αλβανία

Αυστηρό μήνυμα στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών στην Αλβανία μετά την απόφαση για την καθαίρεση του Φρέντι Μπελέρη από το αξίωμα του δημάρχου της Χειμάρρας. Χαρακτηρίζει την απόφαση ως «προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Η ανακοίνωση

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ένα έτος από μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο».

Διαβάστε επίσης:

Καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρέντι Μπελέρης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News