Πολιτική Πέμπτη 28/01/2021, 15:37
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επανέρχεται η πενταετής θητεία για δημάρχους – περιφερειάρχες 

Οι εννέα βασικές αλλαγές που επιφέρει το προωθούμενο νομοσχέδιο

Φωτ. Intime

Όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο στο 43%, επαναφορά της πενταετούς θητείας για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, αλλά και μικρή μείωση στον αριθμό των μελών δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων προβλέπει μεταξύ άλλων το προωθούμενο νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση.

Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλύονται «μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει μετά την εφαρμογή του νόμου της λεγόμενης ‘απλής αναλογικής’ (Κλεισθένης) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019». Ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι η αντικατάσταση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» και η επαναφορά της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στο Συμβούλιο ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. «Το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 εγγυάται αυξημένη νομιμοποίηση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη και εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα» επισήμανε.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα εννέα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  • Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
  • Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
  • Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
  • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
  • Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
  • Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News