Πολιτική Πέμπτη 28/01/2021, 12:48
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Δυναμική απάντηση σε ενδεχόμενη επιδείνωση»

«Δυναμική απάντηση σε ενδεχόμενη επιδείνωση»

Η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλο, σχολιάζοντας τις επιδημιολογικές εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνει όταν αυτό χρειάζεται. «Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε» ανέφερε για να προσθέσει: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

«Οι εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει»

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο ζήτημα των εμβολίων και των καθυστερήσεων σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις τους. «Χαίρομαι διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά, με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων. Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ε.Ε. είναι «πολύ μεγάλη δύναμη για να μην μπορεί να ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρείες για να είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί».

Διαβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει, δίχως σπατάλες, και προχωρά την εκστρατεία εμβολιασμού με βάση τη στρατηγική που έχει καταστρώσει, καθώς έως σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 221.000 εμβολιασμοί. Σημείωσε ακόμη πως «όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα και ο Καναδάς είναι από τις χώρες που έχουν σήμερα να επιδείξουν μία πολύ θετική στατιστική και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστες συνολικές απώλειες εμβολίων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News