ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Κρίσιμο 48ωρο για κρούσματα και αποφάσεις

Κρίσιμο 48ωρο για κρούσματα και αποφάσεις

Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ΝΟΔΕ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, αποτυπώνει την ρευστότητα στο μέτωπο της πανδημίας: «Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση εάν δει αύξηση των κρουσμάτων, θα βάλει περαιτέρω φρένο. Ο διπλασιασμός των χθεσινών κρουσμάτων και ειδικά τα 427 κρούσματα στην Αττική αποτελούν ένα πρώτο μεγάλο καμπανάκι. Η Αττική είχε να ξεπεράσει τα 400 κρούσματα από τις 20 Νοεμβρίου, όπου ούτως ή άλλως η πανδημία χτυπούσε κόκκινο σε όλη την χώρα. Οι ειδικοί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του MR ήταν χθες ιδιαίτερα ανήσυχοι και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα κρούσματα τις επόμενες δύο ημέρες.

Εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Αττική που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή, τότε είναι βέβαιο πως θα ζητηθούν νέα μέτρα, χωρίς αυτή την στιγμή να είναι σαφές ποια θα είναι αυτά. Μέχρι πάντως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την Δευτέρα, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εξαγγελθεί κα θα υλοποιηθεί. Αυτό όμως που είναι βέβαιο, πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία συζήτηση για περαιτέρω άρση των περιορισμών. Το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι κατά πόσο η αύξηση των κρουσμάτων περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό του μεταλλαγμένου ιού.  

Φρένο σε περαιτέρω άρση 

Ηδη χθες πριν ακόμα υπάρξει σαφής εικόνα για την επιδείνωση της κατάστασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει φρένο στην συζήτηση για επιπλέον άνοιγμα. Κατά την διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε πως η μετάλλαξη του ιού «μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μελετάμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να αφήνουμε χρόνο από το ένα βήμα στο επόμενο για να αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας».  

Προβληματισμός για τα εμβόλια  

Την ίδια ώρα προβληματισμός υπάρχει για τα εμβόλια. Η διαδικασία στην Ελλάδα εξελίσσεται ομαλά, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στην προμήθεια. Ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμα φορά ζήτησε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Οι πιέσεις από την ΕΕ είναι δεδομένο πως ασκούνται, αλλά επίσης δεδομένο είναι πως το πρόβλημα είναι δισεπίλυτο. Για αυτό και η ελληνική κυβέρνηση κινείται συντηρητικά, κάνοντας και διαχείριση χρόνου, μέχρι να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News