ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρονόμετρο για να σωθεί το λιανεμπόριο

Χρονόμετρο για να σωθεί το λιανεμπόριο

Οι πρώτες 8 ημέρες λειτουργίας του λιανεμπορίου – σήμερα διανύουμε την ένατη – έχει δώσει τεράστια ανάσα στην αγορά. Κυβερνητικές πηγές μιλάνε για «έκρηξη» η οποία δίνει οξυγόνο μετά από δύο μήνες λοκ ντάουν και η οποία πρέπει να μην ανακοπεί. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας που υπάρχει μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν.

Ο φόβος να υπάρξει νέος γύρος πανδημίας θα είναι καταστροφικός τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκέλος. Και πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί. Για αυτόν τον λόγο και έπεσε χθες στο τραπέζι το θέμα του χρονομέτρου στις αγορές.

Το θέμα άνοιξε με δηλώσεις του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, λέγοντας πως υπάρχει σχετικό πλάνο εάν χρειαστεί. Η εφαρμογή θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διέψευσε ωστόσο τα σενάρια περί «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033, δηλαδή να στέλνεις συγκεκριμένο αριθμό μηνυμάτων.

13% αύξηση

Η πραγματικότητα είναι πως το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως επιβεβαίωσαν αρμόδιες πηγές στο MR, έχει εκπονήσει σχετικό σχέδιο. Αλλά δεν είναι άμεσα προς εφαρμογή. Εάν όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα πάνε προς το χειρότερο, τότε θα ενεργοποιηθεί ο χρομομετρικός «κόφτης» ώστε να μην πάμε σε νέο κλείσιμο της αγοράς. Αυτή την στιγμή άλλωστε δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένες κινήσεις, καθώς η αύξηση των SMS με το άνοιγμα του λιανεμπορίου έχει αυξηθεί κατά 13%, που είναι ένας εύλογος αριθμός. Η ανησυχία πάντως είναι δεδομένη και οι επόμενες 4-5  ημέρες είναι σημαντικές καθώς θα συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και θα αποτυπωθούν αριθμητικά τα αποτελέσματα. Με δεδομένο πάντως πως την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τις πόρτες τους και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οποιαδήποτε άλλη άρση δραστηριοτήτων παραπέμπεται για αργότερα. Χαρακτηριστικό είναι πως πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσαν στο MR πως «θέμα χιονοδρομικών αυτή την στιγμή δεν συζητάμε» παραπέμποντας την σχετική κουβέντα για τουλάχιστον μετά από δύο εβδομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ η εστίαση θα μας απασχολήσει από τέλη Μαρτίου και μετά. Εξάλλου, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum, στην κανονικότητα θα επιστρέψουμε στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές καλοκαιριού. Ο πρωθυπουργός συσχέτισε την επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες με τον εμβολιασμό, ο οποίος όπως είπε πρέπει να γίνει με πιο γρήγορο ρυθμό και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News