Πολιτική Δευτέρα 25/01/2021, 12:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η έμμεση παρουσία Ερντογάν στο τραπέζι των διερευνητικών

Η έμμεση παρουσία Ερντογάν στο τραπέζι των διερευνητικών

O Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει το «παρών» στις διερευνητικές επαφές Αθήνας- Άγκυρας που άνοιξαν σήμερ στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται ουσιαστικά για έμμεση παρουσία του Τούρκου προέδρου στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά κατέρχεται στις διερευνητικές, που επανεκκινούν μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα), ενώ από την τουρκική πλευρά είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχει πρόθεση επέκτασης της ατζέντας σε θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή οι αποκαλούμενες «γκρίζες ζώνες».

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Οι Τούρκοι έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν να εισαγάγουν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στη συζήτηση, κάτι που, ωστόσο, δεν συζητήθηκε ποτέ, λόγω της άρνησης της ελληνικής αντιπροσωπείας να το κουβεντιάσει. Αλλωστε, οι διερευνητικές επαφές είναι ένα φόρουμ στο οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει όποια άποψη επιθυμεί, αλλά επί της ουσίας συζήτηση γίνεται μόνο για όσα συμφωνούν ρητώς και οι δύο πλευρές. 

Ο 61ος γύρος διεξάγεται σε λιγότερο από δύο μήνες από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές.

Χαιρετίζοντας την επανάληψη των διερευνητικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν και ότι οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες.

Πηγή: Kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News