Πολιτική Σάββατο 23/01/2021, 17:53
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ: Δεν έχει αλλάξει η στάση μας στο Αιγαίο

Ακάρ: Δεν έχει αλλάξει η στάση μας στο Αιγαίο

Την άποψη του πως η Ελλάδα δεν πρέπει να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο Ακάρ -στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της καθέλκυσης της πρώτης τουρκικής σχεδίασης φρεγάτας- ανέφερε πως «στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα. Είναι γνωστή η θέση μας ότι σε αυτή την θάλασσα δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς τα χωρικά ύδατα, με τρόπο που περιορίζει την ελευθερία πλοήγησης και πρόσβασης σε ανοιχτές θάλασσες, τόσο της χώρας μας όσο και τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση μας. Σε αυτό το πλαίσιο, περιμένουμε από τη γειτονική μας είναι να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, να αποφύγει πλέον κάποιες δραστηριότητες και ανακοινώσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν αίτια παρεξηγήσεων».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε πως «κυρίως στις σχέσεις μας με την Ελλάδα είμαστε υπέρ της φιλίας και της καλής γειτονίας. Ελπίζουμε με αμοιβαίες συνομιλίες τα θέματα να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο δικαίου και δικαιοσύνης και να επιτευχθεί λύση». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News