ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στα θρανία 01/02 – Στα 1.000 κρούσματα «κλείνουμε»

Επιστροφή στα θρανία 01/02 – Στα 1.000 κρούσματα «κλείνουμε»

Κρίσιμη για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας είναι η σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών που θα δώσει τις κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή προσανατολίζεται στην παράταση των υφιστάμενων περιορισμών για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα και ακολούθως, από την 1η Φεβρουαρίου, στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Όπως έγραφε και χθες το MR κρίσιμος παράγοντας στην εν λόγω απόφαση είναι πως θα έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, άρα το επόμενο βήμα μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια.  

Η ατζέντα  

Μπορεί το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, να είναι πολύ κοντά με τα σημερινά δεδομένα, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η σημερινή σύσκεψη θα περιοριστεί μόνο σε αυτά. Κατά πληροφορίες θα τεθεί και το θέμα ανοίγματος διαφόρων χειμερινών δραστηριοτήτων, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα, χωρίς ωστόσο να θεωρείται πιθανή κάποια άρση στους περιορισμούς πριν μπουμε για τα καλά στον Φεβρουάριο. Ανασταλτικός παράγοντας που δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις είναι η κατάσταση στην Αττική, που μπορεί να είναι καλή, αλλά λόγω του μεγάλου πληθυσμού μπορεί να ξεφύγει εν ριπή οφθαλμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα γίνει μία πρώτη συζήτηση που θα αφορά και την εστίαση, το άνοιγμα της οποίας ωστόσο χρονικά θα γίνει τελευταίο.  

Στα 1000 κρούσματα κλείνουμε 

Μέλος της Επιτροπής των ειδικών λέει στο MR, πως δεν πρόκειται να αφήσουν την κατάσταση να ξεφύγει όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν το κρούσματα για τον οποιοδήποτε λόγο αυξηθούν, τότε θα υπάρξουν νέα λουκέτα σε δραστηριότητες πριν φτάσουμε στα 1000 κρούσματα.  

Προτάσεις από Μητσοτάκη  

Παμψηφεί υιοθετήθηκε χθες στην Σύνοδο Κορυφής η πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, είναι βασικό για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Από εκεί και πέρα στην χθεσινή Σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δύο μείζονα ζητήματα; αφενός στην ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας για την έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης όπως το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και στην  ανάγκη να είναι συνεπείς οι εταιρείες στα χρονοδιαγράμματα.  Οσον αφορά το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός σημείωσε για μία ακόμα φορά πως δεν οδηγεί  σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας  αλλά αντίθετα δημιουργεί μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane). 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News