ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η λογική πίσω από το «φρένο» Μητσοτάκη

Η λογική πίσω από το «φρένο» Μητσοτάκη

«Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων» σε αντίθεση με «άλλες δραστηριότητες που μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν». Με αυτή την φράση ο πρωθυπουργός σταμάτησε την συζήτηση που είχε ξεκινήσει πρόωρα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, περί ανοίγματος και άλλων δραστηριοτήτων το αμέσως επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης.

Η συζήτηση όπως έχει γράψει από τις αρχές της εβδομάδας το MR είναι άκαιρη και μπορεί να καταλήξει ακόμα και επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί κλίμα υπερβολικής χαλάρωσης των μέτρων που μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση του ιού. Ο πρωθυπουργός με αυτή την προσωπική παρέμβαση θέλησε να σταματήσει την συζήτηση που ξεκίνησε ακόμα και από δικά του κυβερνητικά στελέχη.

Ο λόγος που το έκανε ο πρωθυπουργός είναι διπλός: πρώτον, δεν μπορεί να προχωρήσει άνοιγμα δραστηριοτήτων εάν πρώτα δεν περάσουν μία έως δύο εβδομάδες ώστε να διαφανεί το αποτέλεσμα του προηγούμενου ανοίγματος. Δεύτερον, οι άρσεις των περιορισμών δεν μπορούν να γίνουν μαζί και για λόγους ελέγχου της κατάστασης. Εάν δηλαδή σε δύο εβδομάδες από τώρα έχουμε έξαρση του ιού θα ξέρουμε ότι προήλθε από το λιανεμπόριο. Εάν είχαν ανοίξει μαζί και άλλες δραστηριότητες δεν θα ξέραμε από πού προήλθε. Συνεπώς το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα γίνεται σταδιακά, με το επόμενο να είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων, η επιστροφή στα θρανία των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου από την 1η Φεβρουαρίου.  

Μάχη για το πιστοποιητικό  

Ο πρωθυπουργός δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην υλοποίηση της πρότασής του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή «όπως ξέρετε, έχω ήδη θέσει το ζήτημα ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πρότυπου ενός τέτοιου πιστοποιητικού» προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των ευρωπαίων».

Η θέση του κ. Μητσοτάκη έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την ευχή πως σύντομα θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης.Τέλος, στην Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί και το θέμα των καθυστερήσεων των εμβολίων, τόσο όσον αφορά την άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και την τήρηση των χροδιαγραμμάτων από την Pfizer. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News