Πολιτική Τρίτη 19/01/2021, 14:56
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Δέσμευση για αλλαγή του συστήματος της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση

«Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη στο ΥΠΕΣ

Δέσμευση για αλλαγή του συστήματος της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα της απλής αναλογικής «για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως αμέσως μετά η κυβέρνηση θα εγκρίνει τις βασικές αρχές ενός σημαντικού νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.

«Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα το νομοσχέδιο αυτό θα είναι μια σημαντική τομή. Το έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης. Θα αποτελέσει, όμως, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει, θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «η παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη» και ζήτησε «τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών».

Ανέφερε στη συνέχεια ότι «παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων», κάτι το οποίο – όπως είπε – «θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία, όμως, έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσωπικό, με τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και σε συνθήκες πολύ δύσκολες κατά κανόνα ξεπέρασαν τους εαυτούς τους προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα».

Ανέφερε πως η τηλεργασία η οποία εφαρμόστηκε για λόγους δημόσιας υγείας στο Δημόσιο «δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία». Σημείωσε επιπλέον πως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με την έννοια της επιβράβευσης και της αναγνώρισης της προσφοράς «εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει θέσει ως προτεραιότητα το υπουργείο σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ένα μεγάλος μέρος των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στο κράτος ξεκινούν από το υπουργείο Εσωτερικών».

«Η στρατηγική κατεύθυνση είναι σαφής και ξεκάθαρη, στο τέλος της Διοικητικής μεταρρύθμισης εκείνο που θέλουμε είναι ένα Δημόσιο που  να μπορεί να παρέχει φιλικότερα και διαφανέστερα, με πιο καθαρό τρόπο, υπηρεσίες προς τους πολίτες και σε αυτό υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο συζητήσεων που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, θα προχωρήσουμε τα βήματα γρήγορα και αποφασιστικά και αυτό προφανώς είναι και σύμφωνα με την εκπλήρωση της εντολής που έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News