Πολιτική Δευτέρα 26/10/2020, 14:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων

Ο Ερντογάν καλεί σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων

Παρά τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του κατά του Γάλλου ομολόγού του Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος τράβηξε σήμερα περαιτέρω το σκοινί, καλώντας τους Τούρκους σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία αποτελεί τη δέκατη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών στην Τουρκία και την έβδομη μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Τα γαλλικά αυτοκίνητα είναι από τα πιο ευπώλητα στην Τουρκία.

Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Μακρόν ότι έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και ότι χρήζει ψυχιατρικού ελέγχου, δηλώσεις που οδήγησαν το Παρίσι στην απόφαση να ανακαλέσει τον πρέσβη του στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του Μακρόν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο απάντησε πως η Ε.Ε. θα σκεφτεί πώς θα δράσει «αν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις».

«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της Ε.Ε. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του προέδρου Ερντογάν» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η θέση της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη».

«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της Ε.Ε. ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News