Πολιτική Τρίτη 19/01/2021, 10:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και το ανατολικό τμήμα της Κρήτης στην επέκταση των χωρικών υδάτων

Η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947

Και το ανατολικό τμήμα της Κρήτης στην επέκταση των χωρικών υδάτων

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα και αύριο το νομοσχέδιο για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Στην αυριανή συζήτηση τον λόγο θα λάβουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. 

Με το νομοσχέδιο η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων Νήσων ως το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης γίνεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27 του Συντάγματος, καθόσον αφορά μεταβολή στα όρια της Επικρατείας, για την οποία απαιτείται νόμος που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Βουλευτών. Όπως δε ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια «η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι του νησιού». Σημείωσε δε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη».

Ο καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο θεμελιώνεται στη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας και στο άρθρο 3 αυτής που ορίζει ότι κάθε παράκτιο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια. Του νομοσχεδίου προηγήθηκε η έκδοση και θέση σε ισχύ Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο κλείνουν οι θαλάσσιοι κόλποι και χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης. 

Όπως σημειώνεται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην ανωτέρω περιοχή το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναέριου χώρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών.

Για ιστορική στιγμή κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Όπως επισημαίνει είναι η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947 και αυτή συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου. 

«Είναι ιδιαίτερη τιμή, εξ’ ονόματος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εισηγούμαι στο εθνικό κοινοβούλιο το παρόν νομοθέτημα. Είναι η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, όπως με τον πιο καθαρό τρόπο αναδείχθηκε στην επιτροπή, ότι το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου.

«Η στιγμή αυτή ενέχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κόμματα για τη συνεργασία» κατέληξε. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News