Πολιτική Δευτέρα 18/01/2021, 17:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες «σκέψεις» της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ποιοι αντιδρούν στην πρόταση της Ελλάδας

Οι πρώτες «σκέψεις» της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021 καλεί τα κράτη – μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει την ανάγκη καθορισμού ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα χρησιμοποιούνται στα υγειονομικά συστήματα της Ε.Ε.

Τέτοιου είδους πιστοποιητικά -σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αποκαλύπτει το προσχέδιο της Κομισιόν- θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα της καραντίνας ή των υποχρεωτικών τεστ σε περίπτωση ταξιδιού, καθώς πλέον ο κάτοχος δεν θα εντάσσεται στις κατηγορίες «υψηλού κινδύνου».

Το προσχέδιο της Κομισιόν, το οποίο δεν αποκλείεται να αλλάξει έως την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών – μελών την προσεχή Πέμπτη, επέρχεται εν μέσω της αναζωπύρωσης του ιού στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και των νέων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αερομεταφορές είχε αρχικά προωθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των μετακινήσεων των πολιτών, ιδίως εν όψει της τουριστικής σεζόν.

Ωστόσο, στην ελληνική πρόταση φαίνεται ότι ανθίσταται αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική στην υιοθέτηση ενός αντίστοιχου πιστοποιητικού.

Όσον αφορά τον στόχο των εμβολιασμών, το προσχέδιο της Κομισιόν προβλέπει τα εξής:

  • Έως τον Μάρτιο, τουλάχιστον το 80% του υγειονομικού προσωπικού και των ηλικιών άνω των 80 ετών.
  • Έως το καλοκαίρι, το 70% του ενήλικου γενικού πληθυσμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Κομίσιον, ακόμη κι αν εγκριθούν από τη Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι υποχρεωτικές από τα κράτη – μέλη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News