Πολιτική Δευτέρα 18/01/2021, 15:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Σε καθεστώς ανασφάλειας το άνοιγμα της αγοράς

«Αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης τα λουκέτα θα είναι οριστικά»

Φωτ. Intime

«Να αφουγκραστεί την ανασφάλεια εργαζομένων και επιχειρήσεων και να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης» κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να είναι δικαιολογία».

«Σήμερα που το λιανεμπόριο άνοιξε, είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να στηρίξουμε τα τοπικά καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παρά τη δραματικά μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, είμαι βέβαιος πως θα δοθεί μία ανάσα στην αγορά» ανέφερε  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο Facebook και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι πήγαν μετά από καιρό στη δουλειά τους σε καθεστώς ανασφάλειας για το αύριο. Ότι χιλιάδες καταστηματάρχες ψάχνουν από το πρωί ‘σωσίβιο’ από τα χρέη και τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί».

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «απροθυμία» να στηρίξει τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας και υπογράμμισε πως «δεν αρκεί να βγουν πρόσκαιρα τα λουκέτα» «Αν δεν παρθούν έστω και τώρα, έστω και με καθυστέρηση, ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, τα λουκέτα θα είναι οριστικά την επόμενη φορά και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο» προειδοποίησε.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε ειδικότερα την κυβέρνηση:

  • «Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
  • Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.
  • Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
  • Και τέλος, αντί να δίνει παρατάσεις, να αποσύρει επιτέλους τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.  
  • Τα μέτρα στήριξης ή θα ληφθούν τώρα ή οποιαδήποτε συζήτηση για ‘ανάκαμψη’ είναι άνευ αντικειμένου».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News