Πολιτική Δευτέρα 18/01/2021, 15:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για λιανεμπόριο: Να κερδίσουμε το κρίσιμο στοίχημα του ανοίγματος

Κ. Μητσοτάκης για λιανεμπόριο: Να κερδίσουμε το κρίσιμο στοίχημα του ανοίγματος

Έκκληση για «υπευθυνότητα» και «συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών» ώστε να κερδηθεί το «κρίσιμο στοίχημα» του ανοίγματος του λιανεμπορίου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Γνωρίζετε ότι έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτά είναι που επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ξεκινά σήμερα. Προφανώς χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη, θέλω όμως να επαναλάβω ακόμα μία φορά, όπως έχει επαναλάβει και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ότι αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας» είπε ο Πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, «θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού είπε πως παραπάνω από 80.000 Έλληνες πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και ξεκινά ο δεύτερος κύκλος όσων εμβολιάστηκαν σε πρώτη φάση. «Εγώ ο ίδιος εμβολιάστηκα σήμερα το πρωί. Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει τους αριθμούς των εμβολίων. «Είμαστε όμως εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προφανώς όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της χώρας μας, από κοινού με την Αυστρία και τη Δανία προς την Ε.Ε. για ταχύτερη έγκριση εμβολίων είπε ότι θα τεθεί μετ’ επιτάσεως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζητημα της πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, «το οποίο -από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθεί- θα δώσει στην Ελλάδα σημαντικές ποσότητες εμβολίων που μπορούμε να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο του εμβολιασμού μας».

Στην επικείμενη συνεδρίαση, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, θα συζητηθεί και η πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού «το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί, έτσι ώστε να μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες -σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί- αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό».

Όπως σημείωσε, είναι κάτι το οποίο προφανώς ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και εν όψει της τουριστικής περιόδου, η οποία θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. παρατήρησε πως «η νέα χρονιά μας βρίσκει επίσης με νέα κυβερνητική σύνθεση και με μία νέα διάταξη δυνάμεων στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα». «Προσοχή όμως θα ήταν λάθος οι αλλαγές αυτές να ερμηνευτούν διαφορετικά από αυτό που πραγματικά είναι. Δηλαδή μία ευκαιρία προσφοράς από όλους, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε πως τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συνεργάτες μου τους θεωρώ πάντα μόνιμους συμπαραστάτες μου. Όλα τα στελέχη είμαστε στρατευμένοι στην υπηρεσία της χώρας και της παράταξης και η διαθεσιμότητα και η ετοιμότητά μας, συνεπώς, πρέπει να είναι διαρκής» είπε.

Απηύθυνε στη συνέχεια μια παρότρυνση σε όσους ασκούν και κυβερνητικά καθήκοντα και ειδικά προς τα νέα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναλαμβάνουν θέσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών αλλά και υφυπουργών: «Κρατείστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές. Ξέρω πολύ καλά ότι οι υπουργικές υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι λίγος. Όμως οι πρώτες θα μείνουν μετέωρες και ο δεύτερος θα χάνεται άσκοπα αν κινούνται μακριά από τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα».

»Οι βουλευτές μας μεταφέρουν την εικόνα του κυβερνητικού έργου σε κάθε γωνιά της χώρας. Αλλά είναι και εκείνοι που το εμβολιάζουν με τη φωνή των πολιτών, που είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της κάθε κυβέρνηση. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, θα κινηθώ και εγώ προσωπικά. Θα συνεχίσω να είμαι πολύ συχνά παρών στη Βουλή. Θα παρακολουθώ στενά -όπως εξάλλου ήδη το κάνω- τη συνεργασία υπουργών και βουλευτών και την προώθηση όσων σωστών εισηγήσεων καταθέτουν οι δεύτεροι» πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News