Πολιτική Τρίτη 14/11/2023, 09:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποσύνθεση διαρκείας στον ΣΥΡΙΖΑ – Η δύσκολη επόμενη ημέρα

Αποσύνθεση διαρκείας στον ΣΥΡΙΖΑ – Η δύσκολη επόμενη ημέρα

Αυτοί που αποχώρησαν και όσοι είναι με το «ένα πόδι έξω» αρνούνται να μιλήσουν πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το «κόμμα Κασσελάκη» που έχουν πλέον απέναντί τους. Για την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου τα συγκεκριμένα στελέχη αποτελούν παρελθόν και μετά τη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου και σε όλους όσοι έχουν μείνει πίσω και διαφωνούν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» δήλωσε πως «είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας, όπου ενωμένοι και με φρέσκες ιδέες και με βαθιά κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία». Οπως επισήμανε ο πρόεδρος, «τα όργανα απέδειξαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι δουλεύουν. Θα τηρήσω το καταστατικό –όπως είπα– πλήρως και θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο θα είναι συμπεριληπτικό σε όλη την κοινωνία. Σε σχέση με τη μικρή απόσχιση στην οποία αναφέρεστε, οι διαφορές μας είναι μικρές σε επίπεδο πολιτικής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιφύλασσε χθες μια έκπληξη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην Πέτη Πέρκα, οι οποίοι είχαν δηλώσει πως δεν θα παραδώσουν την έδρα. Με μια επιστολή του Σωκράτη Φάμελλου στον πρόεδρο της Βουλής ανακοινώθηκε η διαγραφή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, προλαβαίνοντας την επιστολή ανεξαρτητοποίησής τους. «Είναι καλύτερο να υπηρετεί κανείς το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος επικαλούμενος το Bhagavad Gita, ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του ινδουισμού. «Εχουμε και εμείς νωπή εντολή, από έναν λαό όπως ψήφισε και προσωπικά, αλλά κυρίως ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και όχι ένα κόμμα με πρόεδρο τον Κασσελάκη, ένα κόμμα που προσιδιάζει στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετακινηθεί», απάντησε η Πέτη Πέρκα.

«Το κουμπί της εξόδου»

Ολα τα φώτα πέφτουν πλέον στην Εφη Αχτσιόγλου και στην ομάδα της για το πότε θα «πατήσει το κουμπί» της εξόδου. Ολοι θεωρούν πως «μένουν στο κόμμα μέχρι να φύγουν», χωρίς τα ίδια τα στελέχη να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Χθες το πρωί πραγματοποίησαν σύσκεψη που ενέχει πλέον τον χαρακτήρα «πρωινού καφέ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» συμμετείχε και ο Γιάννης Δραγασάκης, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με τη δήλωση που έκανε την Κυριακή το βράδυ το ιστορικό στέλεχος έδειξε πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Εξελίξεις σε σχέση με κάποια κίνηση από την πλευρά της κ. Αχτσιόγλου δεν αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου. Εχουν αρχίσει να έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο, λαμβάνουν μηνύματα και επιθυμούν ενδεχομένως από το Σαββατοκύριακο και μετά να πραγματοποιήσουν μια πανελλαδική συνδιάσκεψη. Είναι γεγονός ότι οι ταχύτητες είναι διαφορετικές, χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα για τις επόμενες κινήσεις. Υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν επιφυλάξεις για σύμπλευση με την «Ομπρέλα», κάποιοι που επιμένουν πως πρέπει να φύγουν «χθες» και όσοι συστήνουν υπομονή. Θα πρέπει άλλωστε να μετρήσουν και τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις τους.

Ηδη το σκληρό κείμενο που συνέταξαν κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το υπέγραψαν επτά βουλευτές. Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου θα μπορούσαν πιθανότατα να συμπράξουν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα. Για τον βουλευτή που λείπει προκειμένου να σχηματίσουν τον μαγικό αριθμό «10» που απαιτεί η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, όλα είναι ανοιχτά. Φέρεται να υπάρχουν ακόμη δύο-τρία πρόσωπα στα οποία θα μπορούσαν να απευθυνθούν.

 Η «Ομπρέλα»

Ούτε η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου βιάζεται και το πιθανό είναι το κόμμα που σχεδιάζουν να λάβει σάρκα και οστά μετά τα Χριστούγεννα. Μέχρι τότε, με την Κίνηση που θα συγκροτήσουν, θα επιχειρήσουν να έρθουν σε επαφή με κόσμο που έχει μείνει εκτός ΣΥΡΙΖΑ ή με όσους γύρισαν την πλάτη στο κόμμα το 2019 και το 2023. Οι επαφές με προσωπικότητες, κινήσεις και ανένταχτους θα ενταθούν, καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Κ», αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα αποχωρήσεων από τις νομαρχιακές επιτροπές. Αυτά τα πρώην μέλη θα πρέπει να καταγραφούν και να συναντηθούν με τους επικεφαλής του νέου εγχειρήματος.

Ολα όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο απέδειξαν πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές διαφορετικές ψυχές, που δεν είχαν κανένα λόγο να κρύψουν τον σκεπτικισμό και τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι σκληροί «νεοπροεδρικοί» επέλεξαν να επιτεθούν με σφοδρότητα στους διαφωνούντες, πιστεύοντας πως υπονομεύουν το κόμμα από την πρώτη στιγμή, καθώς δεν αποδέχτηκαν την ήττα τους. Ο πρόεδρος δεν έκανε μόνο ρεκόρ καθυστέρησης έναρξης της διαδικασίας (δύο ώρες), αλλά πραγματοποίησε την πιο θορυβώδη ομιλία στην ιστορία των συνεδριάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρισμένα τα δύο στρατόπεδα στα αριστερά και στα δεξιά της αίθουσας όπου έγινε η συνεδρίαση, με τα φώτα αρχικά κλειστά και μη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να προσπαθούν να μπουν στην αίθουσα, κάνοντας πράξη την «αδιαμεσολάβητη σχέση», το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο δεν κινήθηκε στους συνήθεις ρυθμούς. Οι τρεις αποχωρήσεις (Ομπρέλα, ομάδα Αχτσιόγλου, ομάδα Τεμπονέρα) έδωσαν τον τόνο της επόμενης ημέρας, που όπως αποδεικνύεται είναι εκρηκτική και συνεχίστηκε στον τηλεοπτικό αέρα.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ρωτήθηκε για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε πέμπτη φάλαγγα. «Ενδεχομένως, να ήταν σκληρές οι εκφράσεις. Νομίζω ήταν στην κατεύθυνση του ποια ήταν η πραγματικότητα», σχολίασε. Η απάντηση ήρθε από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε: «Το “πέμπτη φάλαγγα” δεν είναι μια σκληρή κριτική. Είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει πια από τα όρια μιας αντιπαράθεσης, όσο σκληρής και να είναι. Ο,τι, ειλικρινά, είχε πει ο φίλος μου και σύντροφος Νίκος Φίλης και πολλοί τον είχαν κακολογήσει, για τραμπισμό, τελικά επιβεβαιώθηκε».

Η αναφορά Βίτσα

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος μιλώντας στο Action24 για την προοπτική του νέου κόμματος έβαλε στο κάδρο και τον Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς ωστόσο οι σύντροφοί του στην «Ομπρέλα» να φέρεται πως ενστερνίζονται αυτή την άποψη. «Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν έρθει ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλουν να συνδράμουν ώστε να υπάρχει η Ριζοσπαστική Αριστερά, και νομίζω ότι η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές. Αν με ρωτάτε, ας πούμε με τη Ζωή το βλέπω δύσκολο, το Μέρα25 νομίζουμε ότι χωράει», τόνισε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή γλώσσα για τη νέα ηγεσία χρησιμοποίησε ο Γιώργος Σταθάκης στο Open: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Κασσελάκη έκλεισε τον κύκλο του, ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε δηλαδή και θα μεταλλαχθεί σε κάτι διαφορετικό στο οποίο δεν έχει θέση ένας αριστερός». Ο Νίκος Παππάς στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό άσκησε κριτική στους διαφωνούντες: «Κάναμε μια εκλογή η οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι μια αναζωογονητική διαδικασία και λυπάμαι που το λέω, από την επόμενη ώρα κιόλας άρχισε όχι μια αμφισβήτηση της γραμμής απλώς, άρχισε μια κατεδαφιστική κριτική». Επιχειρώντας να αφήσει πίσω του τα εσωκομματικά, ο Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε τις επισκέψεις του στις ανεξάρτητες αρχές και χθες βρέθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Η αιτία της ακρίβειας σε κάθε έκφανση της ζωής του Ελληνα πολίτη –από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και το ρεύμα– είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής, που αρνείται να παρέμβει», δήλωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News