Πολιτική Κυριακή 12/11/2023, 17:16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Κάλεσε Τσακαλώτο, Πέρκα και Κούλογλου να παραδώσουν την έδρα τους

Κασσελάκης: Κάλεσε Τσακαλώτο, Πέρκα και Κούλογλου να παραδώσουν την έδρα τους

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την οποία έκλεισε το διήμερο της ιστορικής αυτής Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

«Οσοι εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες, δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης. 

«Δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της “Ομπρέλας” από την Κεντρική Επιτροπή. Οχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 45 άτομα που υπογράφουν, αλλά διότι πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βάζει και εκείνος τις ελπίδες του σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αρα δεν μπορούμε να προσβάλλουμε όσους έδωσαν σταυρό σ’ αυτούς τους ανθρώπους με αλαζονεία εδώ μέσα», τόνισε, για να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα των μελών. 

Στον απόηχο της αποχώρησης των μελών της «Ομπρέλας» από το κόμμα, ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε οι δύο βουλευτές που συγκαταλέγονται μεταξύ των αποχωρησάντων, καθώς και ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα, υπενθυμίζοντας τον κώδικα δεοντολογίας που έχουν υπογράψει. 

Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε ότι «υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα, ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος».

Το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει και με εμένα πρώτα από όλους, ξεκαθάρισε. 

Συνοψίζοντας το κείμενο από την επιτροπή απόφασης που θα εκδοθεί προσεχώς, σημείωσε πως «τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα».

Ο ίδιος τόνισε πως τον βρίσκει πλήρως σύμφωνο η διατύπωση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης που θα ακολουθήσει από την επιτροπή απόφασης και που, όπως ανέγνωσε, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα» και «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας».

«Από σήμερα ξεκινά η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σας καλώ όλους και όλες να αναλάβετε τις ευθύνες σας», κατέληξε ο ίδιος. 

Σκληρή κριτική από την ομάδα Αχτσιόγλου

Η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου δεν αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

 • Σία Αναγνωστοπούλου
 • Εφη Αχτσιόγλου
 • Νάσος Ηλιόπουλος
 • Κωστής Καρπόζηλος
 • Δανάη Κολτσίδα
 • Νίκος Μπίστης
 • Μιχάλης Σαμπατακάκης
 • Δημήτρης Τζανακόπουλος
 • Μερόπη Τζούφη
 • Θεανώ Φωτίου
 • Αλέξης Χαρίτσης

Αποχώρηση «Ομπρέλας» 

Το απόγευμα της Κυριακής ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ τα 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εντάσσονται στην «Ομπρέλα».

Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, καθώς επίσης και οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας που συγκαταλέγονται στα τέσσερα στελέχη που είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή. Επίσης, το κείμενο αποχώρησης υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης (σ.σ.: αμφότεροι είχαν παραιτηθεί από το κόμμα την Παρασκευή), Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Λάμπρου, Θοδωρής Δρίτσας, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Γιαννακάκη, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Δεδομένης της αποχώρησης των δύο βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την ανεξαρτητοποίηση τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από 47 μέλη θα αριθμεί 45. 

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια», τονίζει, μεταξύ άλλων, το κείμενο που εστάλη στη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα και με κοινοποίηση στο γραφείο του προέδρου. Στο κείμενο γίνεται λόγος για «πρακτική τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά», αλλά και για «τοξικό κλίμα, νεοαυριανισμό και δεξιόστροφο λαϊκισμό, κραυγές και φανατισμό, μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς». 

Οπως σημειώνεται, «μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ζήσαμε». 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News