ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία – «φρένο» στο δημοψήφισμα από έξι «προεδρικούς»
Ημέρα – ορόσημο για το μέλλον και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενδέχεται να είναι η σημερινή, καθώς πραγματοποιούνται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στη σκιά της χθεσινής εκρηκτικής συνεδρίασης από την οποία αποχώρησαν η «Ομπρέλα» και τα «μπλοκ» της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.
Νωρίς σήμερα το μεσημέρι, υπήρξε νέο επεισόδιο μεταξύ της πλευράς Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη με αφορμή μια… αναπάντητή κλήση στην πρώην υπουργό, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, έξι «προεδρικοί» κατέθεσαν στην Κ.Ε. τροπολογία – «φρένο» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Υπενθυμίζεται ότι η επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη στη διενέργεια του εσωκομματικού δημοψηφίσματος και η άρνηση του προεδρείου του σώματος να προχωρήσει συζήτηση και ψηφοφορία για το θέμα στην Κ.Ε., αποτέλεσε χτες τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και για την πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος είχε κρατήσει πιο μετριοπαθή στάση το προηγούμενο διάστημα.
Αποχώρησε ο Τζουμάκας
Σήμερα, ο Στέφανος Τζουμάκας – ένα από τα τέσσερα υπό διαγραφή στελέχη – ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα.
Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μία προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό, από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;».
Ακολούθως απηύθυνε έκκληση: «Θεωρώ ότι κάθε βουλευτής κάθε στέλεχος όλων των επιπέδων, κάθε μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Αυτή η ομάδα δεν έφερε το θέμα του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών αλλά άρχισαν τα οργανωτικά. Γιατί αυτή η ομάδα δεν έχουν μάθει να μιλάνε πολιτικά, αυτό που θέλουν είναι να πάρουν ένα πόστο. Μας πήγε σε μία πολιτική ήττα και θα μας πάει και σε δεύτερη. Είναι θέμα που αφορά όλον τον προοδευτικό κόσμο και το κυριότερο αφορά τους καλόπιστους».
Κλείνοντας ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη θέση, μπαίνει σε ύφεση, θα πάμε σε νέα λιτότητα ενώ η περιοχή μας είναι σε κρίση. Με αυτή την ομάδα υπάρχει θέμα ασφάλειας για την χώρα υπάρχει θέμα δημοκρατίας και Συντάγματος υπάρχει θέμα κοινωνίας και θέμα για την πολιτική και την δημοκρατία».
Αντιπαράθεση Αχτσιόγλου-Κασσελάκη για μια… αναπάντητη κλήση
Νωρίτερα καταγράφηκε νέο «επεισόδιο» στο ήδη τεταμένο εσωκομματικό τοπίο, καθώς η Εφη Αχτσιόγλου πραγματοποίησε δήλωση με την οποία διέψευδε κατηγορηματικά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, χθες, πριν από την έναρξη της Κ.Ε., επικοινώνησε μαζί της. «Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου, και μάλιστα επί προσωπικού», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Αμέσως μετά, κύκλοι της Κουμουνδούρου απάντησαν σχολιάζοντας ότι «δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32» και καταλήγουν αναφέροντας ότι η κ. Αχτσιόγλου «μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο».
Σημειώνεται ότι πιο πριν, είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στην πρώην υπουργό Εργασίας, σε μια κίνηση καλής θέλησης, πριν από την έναρξη της ομιλίας του, αλλά δεν έλαβε απάντηση από αυτή.
Νέα απάντηση από την πλευρά Αχτσιόγλου
«Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του», ανέφεραν στη συνέχεια κύκλοι κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου. Προσέθεταν δε, ότι «η κ. Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30».
«Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news», σχολίαζαν.
Τροπολογία- «φρένο» στο δημοψήφισμα από προεδρικούς
Την ίδια στιγμή, στην Κεντρική Επιτροπή η οποία πραγματοποιείται χωρίς τους αποχωρήσαντες, έξι στελέχη από τη λεγόμενη ομάδα των «προεδρικών» κατέθεσαν δυο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης, με τις οποίες αφενός καταδικάζουν «εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος», αφετέρου βάζουν «φρένο» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε από τους Όλγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούση, Αλέκο Φλαμπουράρη. Μάλιστα, το γεγονός ότι την εν λόγω πρωτοβουλία συνυπογράφουν δύο πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα (Γεροβασίλη, Φλαμπουράρης) έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.
Συγκεκριμένα, τα παραπάνω στελέχη ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο οι δύο εξής θέσεις:
«1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.
2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».
Τι θα κάνει η «Ομπρέλα»
Οπως έγραφε από χτες η «Κ», η τάση με άτυπο ηγέτη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν προσήλθε στις σημερινές εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό, όμως, που μένει να φανεί είναι αν η «Ομπρέλα» προχωρήσει άμεσα στην προαναγγελθείσα συντεταγμένη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τις προηγούμενες μέρες και πριν ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώσει το εσωκομματικό δημοψήφισμα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλέον επικρατέστερο σενάριο ήταν το ρήγμα να επέλθει στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι τα στελέχη της τάσης έχουν έτσι κι αλλιώς αποχωρήσει από τη διαδικασία, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο κείμενο μέσα στη μέρα το οποίο θα σηματοδοτεί το διαζύγιο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήρθε σήμερα σε επικοινωνία με την πλευρά τόσο του μπλοκ Αχτσιόγλου, όσο και του μπλοκ Τεμπονέρα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κ.Ε. του κόμματος.
Σημειώνεται ότι ήδη οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης -στελέχη της «Ομπρέλας»- έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν την Κεντρική Επιτροπή, κάτι το οποίο έκανε και ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Παρέμβαση ομάδας Τεμπονέρα: «Δεν είναι ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών»
Η ομάδα Τεμπονέρα, από την πλευρά της, με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζει πως «δεν είναι τώρα η ώρα για δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων» και ότι «παραμένουμε στο κόμμα αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή».
Η κοινή δήλωση:
Α . Μετά την εκλογή του Προέδρου, με δημόσια δήλωση, καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.
Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες.
Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.
Β . Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας , να αποχωρήσουμε γιατί :
-Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος σ.Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια
-Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα .
Δεν είναι τώρα η ώρα για « δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων .
Γ . Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού ,στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!
Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.
Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.
Δεν είμαστε διατεθημένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος .
Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο
Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σε αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.
Τεμπονέρας Διονύσης
Λαμπρινίδης Φώτης
Τσιόκας Χάρης
Λαμπρίδης Χρήστος
Σκληρό κείμενο από την Πέτη Πέρκα
Τέλος, αίσθηση προκαλεί ανάρτηση της βουλευτή του κόμματος, Πέτης Πέρκα, η οποία κοινοποίησε την τοποθέτηση που θα έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. εφόσον δεν αποχωρούσε.
Η κ. Πέρκα, η οποία προεκλογικά στήριξε την Εφη Αχτσιόγλου, σημειώνει -μεταξύ άλλων- απευθυνόμενη στο προεδρικό «μπλοκ» ότι «έχετε αφήσει μια ομάδα ματσό σεξιστών- υβριστών στο διαδίκτυο να εξασφαλίζει ότι το κλίμα θα είναι τόσο χυδαίο και αποκρουστικό ώστε η συζήτηση να μην μπορεί να γίνει ποτέ με πολιτικούς όρους», ενώ καταλήγει ως εξής: «Από αύριο θα έχουμε ένα κόμμα στον γύψο, αρχηγοκεντρικό με ποινικοποιημένη την εσωτερική δημοκρατία που θα αρχίσει να κυνηγάει μάγισσες από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι τις ευρωεκλογές. Σε ένα οργουελικό σκηνικό όπου με το που ξεμπερδεύουν με τον ένα εσωτερικό εχθρό απλά έχει σειρά ο επόμενος, έτοιμοι από καιρό να χρεώσουν την ήττα που τους περιμένει την επόμενη φορά που θα στηθούν κάλπες».
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News