Πολιτική Παρασκευή 10/11/2023, 13:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό διάσπασης με αποχωρήσεις και δημοψήφισμα

ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό διάσπασης με αποχωρήσεις και δημοψήφισμα

Με την ένταση να κορυφώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς μια –προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό– διάσπαση. Αποχωρήσεις, ελιγμοί από την ηγεσία και αγεφύρωτα χάσματα διαμορφώνουν ένα σκηνικό ρήξης χωρίς επιστροφή, που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην πράξη, το προσεχές διήμερο, στην «αρένα» της Κεντρικής Επιτροπής.

Το μήνυμα Κασσελάκη, νωρίς το πρωί, για «ούτε βήμα πίσω» προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, συνοδεύτηκε από το διαδικτυακό διάγγελμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος (σε μια σαφή «ντρίμπλα») προανήγγειλε εσωκομματικό δημοψήφισμα για το ζήτημα των διαγραφών των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.

«Αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποχωρήσεις

Ωστόσο, την ίδια σχεδόν στιγμή, ο Πάνος Σκουρλέτης, με επιστολή του ανακοίνωνε την αποχώρησή του από το κόμμα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο δρόμος που έχει επιλεγεί είναι αδιέξοδος και καταστροφικός».

Περίπου δύο ώρες αργότερα, ακολούθησε και ο Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας πως «διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Συνεπώς, η διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη αρχίσει, με τη «σφραγίδα» να μπαίνει στην Κ.Ε. από την «Ομπρέλα». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη χθεσινή συνδιάσκεψη της τάσης, Σκουρλέτης και Βούτσης εξέφρασαν την άποψη η «Ομπρέλα» να μη συμμετάσχει καν στις εργασίες της Κ.Ε. Τελικά, ελήφθη απόφαση υπέρ της συμμετοχής με οριακή πλειοψηφία, με την οποία είχε δηλώσει εξαρχής ότι θα συντασσόταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ό,τι κι αν αποφάσιζε. 

Υπενθυμίζεται πως χθες περίπου 1.300 στελέχη και μέλη του κόμματος συνυπέγραψαν κείμενο προβληματισμού για την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο φέρει τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» και, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την πορεία διάσπασης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το «μπλοκ» Αχτσιόγλου

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως δεν θα είναι μόνο το κείμενο της «Ομπρέλας» το οποίο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με τη «σφραγίδα» που θα βάλει στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολύ πιθανό τα στελέχη που ανήκουν στο περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου να καταθέσουν τη δική τους παρέμβαση στην αρχή της συνεδρίασης. Το κείμενο δεν θα αναφέρεται σε αποχώρηση από το κόμμα, όμως σε επικριτικό ύφος θα κάνουν λόγο για τη διαλυτική κρίση που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, μην μπορώντας πλέον να επιτελέσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News