Πολιτική Παρασκευή 10/11/2023, 11:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Ώρα μηδέν

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Ώρα μηδέν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δρομολογούνται αποχωρήσεις πριν καν συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης θα ανακοινώσουν την αποχώρησή τους εντός της ημέρας. 

Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας», τα δύο στελέχη εξέφρασαν την άποψη η τάση να μη συμμετάσχει καν στις εργασίες της ΚΕ. Τελικά, ελήφθη απόφαση υπέρ της συμμετοχής με οριακή πλειοψηφία. 

Δημοψήφισμα για τις διαγραφές των τεσσάρων

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε με βίντεο στα social media, ο Στεφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα στα μέλη του κόμματος σχετικά με τη διαγραφή των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα

«Θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε παρέμβασή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» σήμερα το πρωί ανέφερε ότι, «δεν θα κάνουμε πίσω, ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του».

Επισήμανε ακόμη ότι ο αριστερός προοδευτικός κόσμος έχει πολλά χιλιόμετρα να τρέξει, προσθέτοντας πως «χάσαμε 600.000 πολίτες στην κάλπη και αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον κερδίσουμε».  

 «Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μη μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις, με πολιτικές, με την ανάδειξη του έργου της ομάδας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κόμμα με κοινωνικό πρόσημο και «είναι στάση ζωής να παλεύουμε για τους εργαζομένους, τα δικαιώματα των οποίων εξαϋλώνονται και στη συνέχεια έρχονται και οι υπουργοί και λαϊκίζουν», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.

Υπενθυμίζεται πως χθες περίπου 1.300 στελέχη και μέλη του κόμματος συνυπέγραψαν κείμενο προβληματισμού για την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο φέρει τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» και, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την πορεία διάσπασης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως δεν θα είναι μόνο το κείμενο της «Ομπρέλας» το οποίο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με τη «σφραγίδα» που θα βάλει στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

 Προσεχώς χωρίς «Ομπρέλα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι πολύ πιθανό τα στελέχη που ανήκουν στο περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου να καταθέσουν τη δική τους παρέμβαση στην αρχή της συνεδρίασης. Το κείμενο δεν θα αναφέρεται σε αποχώρηση από το κόμμα, όμως σε επικριτικό ύφος θα κάνουν λόγο για τη διαλυτική κρίση που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, μην μπορώντας πλέον να επιτελέσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο κείμενο –το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο– αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι είναι βαθιά ανήσυχοι για το μέλλον του κόμματος, αλλά και για την πολιτική κατεύθυνση της νέας ηγετικής ομάδας.

«Πεπεισμένοι/ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική Αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της», τονίζουν. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News