Πολιτική Τρίτη 7/11/2023, 07:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στην πόρτα της εξόδου ο Τσακαλώτος

ΣΥΡΙΖΑ: Στην πόρτα της εξόδου ο Τσακαλώτος

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έξοδό του από το κόµµα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφηµερίδα «Η Εποχή», με παρόντα στελέχη ως επί το πλείστον από την «Ομπρέλα», ανέφερε:

«Κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω ένα πράγμα να κάνω. Να φέρω πίσω την περηφάνια των ανθρώπων της Αριστεράς για τις ιδέες τους, για τις προτάσεις τους, για τους αγώνες τους. Λυπάμαι, αυτό πια θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει, αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα».

Ο χρόνος που θα γραφτούν οι «τίτλοι τέλους» δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, ωστόσο όλοι προβλέπουν πως είναι κοντά.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για τοξικό κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όπως τόνισε «δεν έχει ξανασυναντήσει στην Αριστερά». Από την τελευταία Πολιτική Γραμματεία, μάλιστα, και από το γεγονός πως έπειτα από 17 επικριτικές ομιλίες κανείς δεν υπερασπίστηκε τον Στέφανο Κασσελάκη συμπέρανε ότι «η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά».

Το έρμα του 3%

Αντίθετη με τις διαγραφές, παρά το γεγονός ότι διαφώνησε με αυτά που είπαν τα τέσσερα στελέχη, δήλωσε και η Σία Αναγνωστοπούλου από το βήμα της εκδήλωσης.

«Οποιος αποφασίσει να πετάξει το έρμα του καραβιού, που αυτό το έρμα του καραβιού είναι το 3%, αυτό θα βυθίσει και το πλοίο», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Αντώνης Τζανακόπουλος, που ανήκει στην «ομάδα Αχτσιόχλου» ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εχουμε ανάγκη τη σύγχρονη Αριστερά ως όαση, ο φορέας που έχει όμως το όνομα δεν φαίνεται να έχει πια τη χάρη». Μάλιστα συμπλήρωσε πως «δεν αντισταθήκαμε όπως έπρεπε. Αγκαλιάσαμε απολίτικες ρητορικές. Αφήσαμε να ατονήσουν οι καταστατικές διαδικασίες. Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να εξαντλείται σε “αντί”. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα».

 Πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και όλα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αέρα.

Οπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει αρκετό χρόνο μπροστά της για να έχει έτοιμο το διαβιβαστικό, που σύμφωνα με το καταστατικό είναι απαραίτητο προκειμένου το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο να μπορέσει να γνωμοδοτήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις τέσσερις διαγραφές.

Τι θα γίνει στη συνεδρίαση; Αναμφισβήτητα στις τοποθετήσεις των μελών της Κ.Ε. αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της αποπομπής των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.

Οπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η σύγκρουση σε πολύ υψηλούς τόνους θεωρείται δεδομένη και αποχωρήσεις είτε μαζικές είτε μεμονωμένες δεν μπορεί να αποκλειστούν.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News