Πολιτική Πέμπτη 2/11/2023, 14:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών

Μαρινάκης: Κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών

«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου συζητήθηκαν μια σειρά από προωθούμενα νομοσχέδια, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούσαν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη στήριξη στις τιμές ενέργειας, την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, τη σύσταση ρυθμιστικού οργανισμού κυβερνοασφάλειας, την οργάνωση και τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της ‘Ανοιας και της Νόσου Alzheimer, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο επί κινητών απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τα πρόστιμα σε δύο πολυεθνικές

Επεσήμανε ότι πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία.

«Τα πρόστιμα έχουν από την αρχή του 2023 αγγίξει τα 8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως κατόπιν της επιβολής των προστίμων έχουν σημειωθεί μειώσεις στις τιμές των αντίστοιχων κωδικών, που φθάνουν μέχρι και το 25%».

Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και για το ότι «φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνουν ανεκτά».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Η φοροδιαφυγή

Τόνισε επίσης ότι το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί μια συνολική παρέμβαση που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που βασίζεται στη διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων και λαμβάνει μέτρα που αφορούν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ, στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα έχει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενό του που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές. Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα ως πρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα εμφανίζουν κέρδη άνω του τεκμαρτού ορίου θα έχουν από 1/1/2024 αυτόματη έκπτωση 50% από το τέλος επιτηδεύματος ενώ για όλους τους υπόλοιπους η έκπτωση θα ανέρχεται σε 25%, με ξεχωριστή μέριμνα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ευνοϊκότερο καθεστώς προβλέπεται και για τα άτομα με αναπηρία και τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών.

«Το τεκμήριο εισοδημάτων που εισάγεται με το ν/σ είναι μαχητό», τόνισε.

Μίλησε για την επέκταση της χρήσης POS και σε άλλους κλάδους της λιανικής και ανέφερε ότι με το νέο νομοσχέδιο αυστηροποιείται μια σειρά κυρώσεων ενώ επιβάλλονται υποχρεώσεις στις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

Ακόμη αναφέρθηκε στη δημιουργία της νέας εφαρμογής appodixi, στην οποία όποιος θέλει θα μπορεί να υποβάλει εύκολα μια καταγγελία και να επιβραβεύεται ανταποδοτικά σε περίπτωση παράβασης.

«Συνολικά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην πλήρη εφαρμογή τους εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 3 δισεκατ. ευρώ ετησίως», είπε επίσης και αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης. «Η επιδότηση θα ξεκινήσει απ’ την αρχή της νέας χρονιάς. Η περίμετρος των δικαιούχων του συγκεκριμένου μέτρου είναι ίδια με την αντίστοιχη περίμετρο επιδόματος θέρμανσης των άλλων μορφών ενέργειας ως προς τα κριτήρια χορήγησης εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας και τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος», πρόσθεσε.

Στήριξη των πολιτών

Είπε επίσης ότι «την Τρίτη 31 Οκτωβρίου υπογράφηκε επιπλέον από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιβολή στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτης εισφοράς, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η στήριξη των πολιτών απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση με μέλημά μας τη στήριξη όλων των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως επεσήμανε ότι «χθες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επίσης, πρόγραμμα εκτέλεσης των πρωτόκολλων κατεδάφισης, που είναι τελεσίδικα, με στόχο την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης».

Διαβάστε επίσης:

Ρεύμα: Έκτακτη ενίσχυση σε 1,2 εκατ. καταναλωτες – Έως και 480 ευρώ το τρίμηνο

Κ. Σκρέκας: Γιατί επιβλήθηκαν πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε Procter & Gamble και Unilever

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News