Πολιτική Πέμπτη 2/11/2023, 11:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών

Βουλή: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας των 11 βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες, έπειτα από την παρέμβαση του Αρείου Πάγου και την κλήση τους για εξαπάτηση εκλογέων. 

Το θέμα παραπέμπεται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επόμενη συνεδρίασή της, προκειμένου να αποφασίσει την άρση ή μη της ασυλίας των 11 βουλευτών. 

Πρόκειται για τους: 

1) Αθανάσιο Χαλκιά

2) Χαράλαμπο Κατσιβαρδά

3) Γεώργιο Μανούσο

4) Αλέξανδρο Ζερβέα

5) Ιωάννη Δημητροκάλλη

6) Διονύσιο Βαλτογιάννη

7) Γεώργιο Ασπιώτη 

8) Μιχαήλ Γαυγιωτάκη 

9) Ιωάννη Κόντη

10) Πέτρο Δημητριάδη και 

11) Κωνσταντίνο Φλώρο

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία από καιρό διενεργεί προσωπικά εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες του επικεφαλής του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα Βασίλη Στίγκα, είχε καλέσει τους έντεκα βουλευτές σε εξηγήσεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, καθώς τους αποδίδει καθοδήγηση από τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Το εισαγγελικό έγγραφο της κ. Αδειλίνη αιτιολογούσε την κλήση των έντεκα και την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, καθώς αναφέρει ότι στην πραγματικότητα ήταν υποψήφιοι και στη συνέχεια βουλευτές του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τους καθοδηγούσε μέσα από τη φυλακή.

«Οι ανωτέρω», τόνιζε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Σε άλλο σημείο του εισαγγελικού εγγράφου αναφερόταν πως οι έντεκα βουλευτές των Σπαρτιατώ  όχι μόνον εξελέγησαν με τη συνδρομή και την καθοδήγηση Κασιδιάρη, αλλά ότι είχαν εξυφάνει σχέδιο ανατροπής του επικεφαλής του κόμματος Βασίλη Στίγκα, ενώ επρόκειτο να διαχειριστούν οι ίδιοι και την κρατική επιχορήγηση που δίνεται στα κόμματα. Ειδικότερα επισημαίνεται από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«Είχαν μάλιστα προ των εκλογών εξυφάνει σχέδιο, βάσει του οποίου αμέσως μετά την εκλογή τους θα ανέτρεπαν τον Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος, τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη Χαράλαμπο Κατσιβαρδά. Επιπλέον, δε, θα νέμονταν το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, έναντι μάλιστα της οποίας το κόμμα των Σπαρτιατών είχε ήδη λάβει ποσό περίπου 40.000 ευρώ».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News