Πολιτική Τετάρτη 20/09/2023, 18:27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκινά στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν μεταβεί αμφότεροι για να πάρουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντώνται αυτήν την ώρα (πρωί Τετάρτης στις ΗΠΑ) στο επονομαζόμενο «Σπίτι της Τουρκίας» όπως ονομάζεται το κτίριο-βάση των των τουρκικών διπλωματικών αποστολών που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί δια ζώσης ήταν τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο CNN στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχουμε μεν μεγάλες διαφορές με την Τουρκία τις οποίες όμως θα επιχειρήσουμε να επιλύσουμε με οδηγό το διεθνές δίκαιο.

Μια ημέρα νωρίτερα ωστόσο, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί στο Κυπριακό, προωθώντας την προοπτική διχοτόμησης του νησιού μέσα από τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και ασκώντας σκληρή κριτική στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμέων Εθνών – ΟΥΝΦΙΚΥΠ.  

Κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη αναμένεται να επιβεβαιωθεί εάν και κατά πόσο έχει «βάση» το θετικό (ή τουλάχιστον όχι αρνητικό) κλίμα του επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους περίπου επτά μήνες, από τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουάριου και έπειτα.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, πρόκειται όμως να συμφωνηθεί/καθοριστεί και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά, με πρώτο μεταξύ αυτών το βήμα των συνομιλιών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News