Πολιτική Τετάρτη 20/09/2023, 17:07
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Εχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε

Μητσοτάκης στο CNN: Εχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει.»

«Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, βεβαίως και έχουμε μεγάλες διαφορές αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε, χρησιμοποιώντας το μόνο τρόπο που ξέρουμε, δηλαδή το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών. Πέραν αυτού, θέλουμε να συνεργαστούμε σε πάρα πολλά θέματα που αφορούν και τις δύο χώρες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά, εκτίμησε πως έχουμε πάρει ήδη την επενδυτική βαθμίδα, για να επαναλάβει ότι η τιτάνια προσπάθεια της αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία, της ανακούφισης των πληγέντων και της οικονομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής θα απαιτήσει πολλούς πόρους.

«Ως Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή», τόνισε.

Αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύει η κλιματική αλλαγή για τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο. Ίσως είναι μια ευκαιρία μέσω της κλιματικής αλλαγής να προωθήσουμε στον κόσμο πως μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και τον Απρίλιο».

Τέλος, χαρακτήρισε την 78η Σύνοδο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως μια «εξαιρετική ευκαιρία να βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο, να συζητάμε παγκόσμια θέματα, θα μιλήσουμε πολύ για τη μετανάστευση αύριο».

«Είναι σημαντικό για όλους τους ηγέτες να συναντώνται συχνά και να μπορούν να συζητάνε θέματα ασφαλείας, αν θέλουμε να κάνουμε τον ΟΗΕ σχετικό και να έχει άποψη για όλα τα θέματα, πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες», υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News