ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Εκπτώσεις με click away και ραντεβού θέλει η κυβέρνηση

Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Λύκεια

Εκπτώσεις με click away και ραντεβού θέλει η κυβέρνηση

Σε πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως είχε προαναγγείλει από χθες το ΜR, αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον Αnt1. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν βεβαίως μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής αλλά η υπογράμμισε πως τον ενδιαφέρει «για την περίοδο των εκπτώσεων να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού».Ο πρωθυπουργός επανέλαβε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του πως «βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή  είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει». Τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά, πως εάν δεν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης την Παρασκευή θα ακούσουμε κάποια χαλάρωση των μέτρων που θα σχετίζεται με το λιανεμπόριο.

Τα σχολεία
Δεν αναμένεται να γίνει το ίδιο όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Στην παρούσα φάση, όπου υπενθυμίζεται ολόκληρη η υπόλοιπη Ευρώπη κλείνει ξανά, δεν μπορεί να υπάρξει «πλεόνασμα χαλάρωσης» όπως το θέτει στο MR κυβερνητική πηγή. Το δόγμα άλλωστε είναι πάμε εβδομάδα – εβδομάδα ώστε να φαίνεται στο διάστημα των επτά αυτών ημερών πως εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα. Δεν αποκλείεται πάντως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να δούμε να ανοίγουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά σε αυτή την φάση δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί. Οσον αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση του για τους χειρισμούς της πριν το δεύτερο lockdown, ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχθηκε πως η κυβέρνηση ήταν  απροετοίμαστη καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε στην λογική της ενίσχυσης του ΕΣΥ.  «Γνωρίζαμε ότι ερχόταν δεύτερο κύμα και όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο» είπε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα τα πήγε «σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες».

«Οχι» σε πρόωρες εκλογές
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έκλεισε μετ΄επιτάσεως τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που έχουν ανοίξει μετά τον ανασχηματισμό. Είπε συγκεκριμένα πως «το 2021 δεν θα είναι έτος εκλογών« και «πρόθεσή μου να εξαντλήσω την τετραετία». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα επιχειρηματολόγησε σημειώνοντας πως δεν έχει να διεκδικήσει κάτι καθώς«αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας ευρείας πλειοψηφίας 158 βουλευτών και πιστεύω ότι έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης». Τέλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, σημειώνοντας πως καμία κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει αυτά τα θέματα τα οποία «δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία». Οσον αφορά δε, την Χάγη εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να υπογραφεί συνυποσχετικό για να φτάσουμε έως εκεί για τα θέματα που συνδέονται με τις θαλάσσιες ζώνες ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News