ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιμένουμε για το lockdown την Παρασκευή

Τι περιμένουμε για το lockdown την Παρασκευή

Η συγκεκριμένη ερώτηση είχε την τιμητική της κατά την χθεσινή – πρώτη – ενημέρωση από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, αφού οι περισσότεροι δημοσιογράφοι κινήθηκαν γύρω από την άρση των περιοριστικών μέτρων και πότε πιθανόν θα γίνει. Η απάντηση από τον κ. Ταραντίλη ήταν διαρκώς η ίδια: κάθε εβδομάδα θα εξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα γίνονται ανακοινώσεις την Παρασκευή. Από την στιγμή που είμαστε ακόμα στις αρχές της εβδομάδας είναι νωρίς να γίνουν προβλέψεις. Ωστόσο ενδείξεις υπάρχουν:

1)Η πανδημία εμφανίζει τροχιά σταθεροποίησης υπάρχουν ωστόσο «ανησυχητικές εστίες» όπως λένε οι επιδημιολόγοι. Μεγαλύτερο αγκάθι βεβαίως η αχανής Αττική της οποίας το φορτίο δεν υποχωρεί ή υποχωρεί με πολύ αργά βήματα.

2)Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αργή αποσυμφόρηση του Ε.Σ.Υ. Τα κρούσματα πέφτουν και οι εισαγωγές μειώνονται αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν στις αρχές Νοεμβρίου όταν μπήκαμε για δεύτερη φορά σε καθεστών λοκ ντάουν.

3)Προς το τέλος της εβδομάδας θα φανεί πλήρως το αποτέλεσμα της εορταστικής περιόδου, συνεπώς είναι σημαντικές οι επόμενες τρεις μέρες όπου θα φανεί που θα κάτσει η μπίλια.

Oι σκέψεις για άνοιγμα
Στο δια ταύτα εάν τις επόμενες ημέρες δεν επιδεινωθεί η κατάσταση τότε ίσως την Παρασκευή να ακούσουμε κάποια χαλάρωση μέτρων. Αυτό βεβαίως αν γίνει θα είναι πολύ συντηρητικό. Για παράδειγμα ίσως ανοίξουν τα κομμωτήρια, που δεν έχει παρατηρηθεί να επιβαρύνουν την κατάσταση, ενώ στην περίπτωση που η κατάσταση εξελιχθεί ομάλα μπορεί να εξεταστεί είτε το άνοιγμα του click away είτε, η επανέναρξη των μαθημάτων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Στην παρούσα φάση ο, τι δήποτε άλλο δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί, καθώς η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα sms για έξοδο θα κάνουμε καιρό να τα αποχωριστούμε.

Θετική αποτίμηση
Την ίδιαι ώρα στην κυβέρνηση αποτιμούν θετικά το χθεσινό διπλωματικό ταξίδι του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία. Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, η χώρα του οποίου θα έχει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, κρίνονται ως ικανοποιητικά καθώς αφενός ζήτησε μία νέα αρχή στην σχέση Ευρώπης – Τουρκίας, αφετέρου υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις καθώς εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας πως όταν υπάρχουν απειλές για την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους – μέλους, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της Ε.Ε.  Το ταξίδι συνέπεσε με την συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που θα γίνειν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Στην ελληνική πλευρά δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News