Πολιτική Δευτέρα 11/01/2021, 14:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για διερευνητικές: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση από την Τουρκία

ΥΠΕΞ για διερευνητικές: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση από την Τουρκία

Τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πέρι πρόσκλησης της Τουρκίας στην Ελλάδα για έναρξη των διερευνητικών σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ξεκαθαρίζοντας πως η Αθήνα δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα από την πλευρά της Άγκυρας.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπαϊωάννου «ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών». Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε επίσης πως «η Ελλάδα έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του διεθνούς δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Νωρίτερα σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία κάνει «μια ανοιχτή πρόσκληση» για την έναρξη διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου.

«Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» είπε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα «να δείξει αποκλιμάκωση με συνέπεια». Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση όποτε κι αν επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαγές θα προσέλθει με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση. Σημείωσε πάντως πως «μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News