Πολιτική Δευτέρα 11/01/2021, 12:31
ΑΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ

Κάθε Παρασκευή, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, οι όποιες αποφάσεις

Χρ. Ταραντίλης: Παρακολουθούμε τα δεδομένα, προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις

Κάθε Παρασκευή, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, οι όποιες αποφάσεις

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα και προχωράει με βάση τις εισηγήσεις ειδικών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, γνωστοποιώντας πως κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμική, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ταραντίλης κατά την πρώτη επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σχετικά με το αν πρόκειται η κυβέρνηση να ανακοινώσει την επανέναρξη άλλων δραστηριοτήτων την προσεχή Παρασκευή ο κ. Ταραντίλης απάντησε πως πρώτα γίνεται η συλλογή των δεδομένων, μετά οι ειδικοί εισηγούνται και κατόπιν αποφασίζει η κυβέρνηση. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως σχετικά με τις αποφάσεις για το άνοιγμα ή το κλείσιμο δραστηριοτήτων η διαδικασία είναι δεδομένη και θα γίνεται εβδομάδα – εβδομάδα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων απάντησε πως «μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει επιδιώξει τον βέλτιστο τρόπο στήριξης για τις επιχειήσεις και την απασχόληση. Θα δούμε ποια είναι τα δεδομένα και ανάλογα θα πράξουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου καθώς υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο ΕΣΥ. Επικαλούμενος επίσης τους τελευταίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), σημείωσε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

44.620 εμβολιασμοί μέχρι χθες

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως η διαδικασία εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, μέχρι χθες είχαν γίνει 44.620 εμβολιασμοί, δηλαδή είχε εμβολιαστεί το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται στο 0,31%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις αιτιάσεις περί καθυστερήσεων σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, σημειώνοντας πως το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί είναι στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης και πολύ καλύτερο σε σχέση με το παγκόσμιο μέσο όρο. «Αν αυτό δεν είναι ένας ισχυρός δείκτης ότι κινούμαστε ικανοποιητικά, τότε ποιος είναι;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως ο στόχος της κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο «είναι να μπορέσει να φτάσει το πολυπόθητο 70% ώστε να πετύχουμε την ανοσία».

Για το ενδεχόμενο εκλογών

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, μετά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο κ. Ταραντίλης αρκέστηκε να απαντήσει πως «ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι τετραετής».

Για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας 

Για το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας στους 12 μήνες από τον Μάιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού των ενόπλω δυνάμεων και πως η αύσηση της θητείας στον στρατό ξηρας ανήκει σε αυτό το πλαίσιο». Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται υποχρεωτική θητεία στα 18.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News