ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λισαβόνα, η Τουρκία και το κρας τεστ των σχολείων

Η Λισαβόνα, η Τουρκία και το κρας τεστ των σχολείων

Στην Πορτογαλία βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων για το 2021. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τα Χριστούγεννα και έρχεται τώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθούν και οι πορτογαλικές προτεραιότητες, με πρώτη βεβαίως την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως δίχτυ προστασίας έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντόνιο Κόστα που θα συναντηθούν στις 14:25 (ώρα Ελλάδος) θα ανταλλάξουν απόψεις και για την πανδημία και την πρώτη φάση του εμβολιασμού που προβληματίζει όλες τις ευρωπαικές χώρες ανεξαιρέτως.  

Ανατολική Μεσόγειος  

Από την συζήτηση δεν θα λείπει βεβαίως ούτε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και το Μεταναστευτικό, καθώς εκτός των άλλων επίκειται σε δύο μήνες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα τεθεί επί τάπητος εκ νέου η συμπεριφορά της Τουρκίας. Οσον αφορά το μεταναστευτικό ενδεικτική της σημασίας που δίνει ο πρωθυπουργός στο θέμα και στην συνεργασία Αθήνας – Λισαβόνας είναι πως θα επισκεφθεί την έδρα της Ναυτικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου, και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA), η οποία εδρεύει στη Λισαβόνα και μεριμνά ποικιλοτρόπως για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, έργο κρίσιμο για τον μεγάλο ελληνόκτητο στόλο. 

Κρας τεστ τα σχολεία  

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό, το σημερινό άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα μεγάλο κρας τεστ ενόψει της συνέχειας. Η άποψη των ειδικών που συμμερίζεται βεβαίως η κυβέρνηση είναι πως τα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να εξετάζονται κάθε εβδομάδα. Συνεπώς μέχρι την Παρασκευή, οπότε και αναμένονται νέες ανακοινώσεις, θα έχει φανεί σε πρώτη φάση το αποτύπωμα των εορτών καθώς θα απέχουμε πλέον δύο εβδομάδες από την πρωτοχρονιά. Τότε θα μπορεί να γίνει μία πρώτη ασφαλής αποτίμηση για το τι συνέβη εντός των εορτών και την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να φαίνεται και το αποτύπωμα των πρώτων ημερών επιστροφής στα θρανία. Σε αυτή την φάση πάντως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς το άνοιγμα όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί πολύ συντηρητικά. Εξάλλου, στους ειδικούς προκαλεί ανησυχία το σχετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής που «πρέπει πάση θυσία να ελεγχθεί» όπως τονίζει στο MR, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News