Πολιτική Κυριακή 10/01/2021, 14:00
ΣΥΝ/ΞΗ ΣΤΗΝ «Κ»

Ν. Δένδιας: Πώς θα προσέλθει η Αθήνα στον διάλογο με την Άγκυρα

Ν. Δένδιας: Πώς θα προσέλθει η Αθήνα στον διάλογο με την Άγκυρα

Με ειλικρινή βούληση, εποικοδομητική διάθεση, αλλά και τη γνώση ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε η χώρα με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του 2000 ούτε εκείνη των διερευνητικών του 2016, θα προσέλθει η Αθήνα στον διάλογο, επισημαίνει στη σημερινή συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αναφερόμενος στο διπλωματικό «άνοιγμα» της Αθήνας έξω από τα συνήθη όρια, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι η Ελλάδα διευρύνει τον στρατηγικό ορίζοντά της, ενισχύοντας όμως και τις παραδοσιακές σχέσεις της. Γι’ αυτό και –όπως λέει– προσβλέπει στη συνάντησή του με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, αλλά και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια πολυετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής, όπως σημειώνει, δεν θα συνίσταται στη δημιουργία βάσεων ψυχροπολεμικής λογικής, αλλά θα είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα. 

Ο κ. Δένδιας εκτιμά, επίσης, ότι το συνυποσχετικό ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, θα είναι έτοιμο μετά τις εκλογές της 25ης Απριλίου στη γειτονική χώρα. Ως προς την επέκταση των χωρικών υδάτων, πέρα από το Ιόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας όταν κριθεί σκόπιμο. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην Καθημερινή. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News