Πολιτική Τετάρτη 24/05/2023, 20:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση – Σημαντικό ροτέισιον στη νέα κυβέρνηση

«Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα», είπε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Δεν ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση – Σημαντικό ροτέισιον στη νέα κυβέρνηση

«Για να είμαι και πάλι σε αυτή τη θέση, ο ελληνικός λαός πρέπει να με ξαναψηφίσει – δεν υπάρχει άλλος μαγικός τρόπος», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στα στελέχη της Ν.Δ., προσπαθώντας να προλάβει συμπτώματα χαλάρωσης: «Πιο πολύ θα μετρήσει τι θα κάνουν σε αυτές τις εκλογές, παρά το τι θέση πήραν στις προηγούμενες».

Μιλώντας στον Alpha, υπογράμμισε ότι «πρέπει η Ν.Δ. να κερδίσει και αυτές τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία. Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Ν.Δ.».

Αποκάλυψε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περισσότερες γυναίκες και -όπως είπε, χρησιμοποιώντας έναν μπασκετικό όρο- «θα υπάρχει σημαντικό ροτέισιον». Και εξήγησε: «Μπορεί κάποιος να αναλάβει ένα άλλο υπουργείο» και όχι απαραιτήτως αυτό στο οποίο ήταν την προηγούμενη 4ετια.

«Δεν έκανα δομικό ανασχηματισμό στη διάρκεια της 4ετιας, αυτή τη φορά θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κυβέρνηση αν μας επιλέξει ο ελληνικός λαός», συμπλήρωσε. 


 


«Δεν περίμενα αυτή τη διαφορά»

«Ήξερα ότι πηγαίναμε καλά», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν περίμενα αυτή τη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει». Σημείωσε δε ότι «ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, που πέραν της ικανοποίησης με γεμίζει και με μεγάλη ευθύνη».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «κερδίσαμε εμείς και έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ – και τα δύο ισχύουν. Κέρδισε και η κοινωνία, κέρδισε ο πολιτικός διάλογος: Καταφέραμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφοράς».

«Ηττήθηκε η τοξικότητα, η χυδαιότητα. Φάνηκε ότι η πραγματική κοινωνία είναι άλλου από τον τοξικό μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε το 2010, ένας κύκλος θυμού και οργής. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Εύχομαι και ελπίζω και οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μαθήματά τους», συνέχισε. 

«Δεν νομίζω να υπήρχε πρωθυπουργός στη μεταπολίτευσης που λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε και υβρίστηκε περισσότερο από μένα», πρόσθεσε στη συνέχεια, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για τον τρόπο που κινήθηκε η Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «και σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουμε για το ποιος θα είναι κυβέρνηση – δεν ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και εκφράζω την ευχή να μιλήσουμε πιο ουσιαστικά για τα προβλήματα της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «οι πολίτες θα κρίνουν το δίλημμα Τσίπρας ή Ανδρουλάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέτυχε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν μία Ελλάδα μέσα από τον φαντασιακό τους κόσμο, μία Ελλάδα που δεν υπήρχε». Πρόσθεσε δε ότι «από τον κ. Ανδρουλάκη άκουσα μόνο έναν επιδερμικό λόγο – θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα του 80’, αυτός ο πολιτικός λόγος δεν έχει αντανάκλαση στην κοινωνία». Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μόλις 2 μονάδες από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «αυτό το ποσοστό δεν το λες και θρίαμβο».

«Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι ένα ολόκληρο υπόδειγμα πολιτικής που στηρίχθηκε σε fake news και ότι οι αντίπαλοί μας είναι εχθροί μας ηττήθηκε. Και χθες ο κ. Τσίπρας τα φόρτωσε στην κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Η κοινωνία σήμερα περιμένει από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα. Το υπόδειγμα μιας πολιτικής δύναμης που προσπάθησε, έκανε λάθη και τα αναγνώρισε, εγώ ο ίδιος τσαλακώθηκα πολλές φορές, αυτό είναι το υπόδειγμα ηγεσίας το οποίο πρεσβεύω, αυτή η πολιτική της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών πιστεύω ότι επιβραβεύθηκε», υπογράμμισε. 

Γιατί βάφτηκε “γαλάζιος” ο χάρτης

«Ο χάρτης βάφτηκε “γαλάζιος” γιατί πήγαμε σε όλες τις περιφέρειες είπαμε τι θα κάνουμε για τις περιφέρειες τους», είπε, αναφέροντας ότι «στο Πέραμα πήραμε 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18%. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κοίταξαν κομματικές παρωπίδες». Και σημείωσε ότι «αυτό λέει πολλά για το κοινωνικό αποτύπωμα της πολιτικής μας – και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση στρέψαμε την προσοχή μας στους πιο αδύναμους».

Κληθείς να σχολιάσει τα ποσοστά που έλαβαν κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ., κάλεσε τους ψηφοφόρους να «δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια».

«Η απλή αναλογική αυτοαναφλέχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο», είπε, συμπληρώνοντας ότι το ζητούμενο για τον ίδιο είναι η αυτοδυναμία, ενώ για την επόμενη ημέρα είπε ότι υπάρχει πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Η έμφαση θα δοθεί στην οικονομία, πρέπει να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων», τόνισε.

«Οι αυτοδύναμε κυβερνήσεις, δεν είναι ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου ψήγμα αλαζονείας ή αυταρέσκειας».

Κληθείς να απαντήσει το ότι τη νύχτα των εκλογών υπήρξε αλαζονεία σε κάποια στελέχη της Ν.Δ., που έσπευσαν να πουν ότι η κυβέρνηση θα έχει 180 βουλευτές και θα αλλάξει μόνη της το Σύνταγμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις, δεν εκφράζουν τη δική μου φιλοσοφία».

«Η Ν.Δ. θα καταθέσει μια φιλόδοξη πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος», τόνισε  και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης.

Ερωτηθείς αν θα απαντήσει θετικά σε πρόσκληση για debate με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει γιατί η κάλπη απάντησε, δεν υπάρχει δίλημμα για το ποιος θα είναι πρώτος».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News