Πολιτική Τετάρτη 24/05/2023, 07:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Σύσκεψη των αρχηγών στο Προεδρικό – Το χρονοδιάγραμμα έως 25 Ιουνίου

Εκλογές: Σύσκεψη των αρχηγών στο Προεδρικό – Το χρονοδιάγραμμα έως 25 Ιουνίου

Η σύγκληση της Βουλής, με τη σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το απόγευμα κιόλας της προσεχούς Κυριακής, αντί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου, όπως αρχικά είχε αναγγελθεί, καταδεικνύει με τρόπο ουσιαστικό και συμβολικό την απόφαση για επίσπευση των θεσμικών διαδικασιών, στο τέλος των οποίων είναι η 25η Ιουνίου, ως η ημέρα που θα στηθούν εκ νέου οι κάλπες, εκείνη τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Το πρώτο μέρος των διαδικασιών αυτών, τις οποίες προσδιορίζουν με σαφήνεια το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, ολοκληρώθηκε ταχύτατα, κάτι που αναμενόταν μετά το απροσδόκητο αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής μάχης: χθες το απόγευμα, δηλαδή εντός μόλις δύο ημερών, έκλεισε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών που παρέχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων. 

Η δεύτερη φάση

Ακολουθεί σήμερα (11:00) η δεύτερη φάση, κατά την οποία η κ. Σακελλαροπούλου καλεί το σύνολο των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σύσκεψη, ώστε και τυπικά να διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Παράλληλα, αναμένεται να διαπιστωθεί πως δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από όλα τα κόμματα «για τη διενέργεια εκλογών», οπότε η Πρόεδρος θα προχωρήσει στην επόμενη κίνηση.

Δηλαδή, στην ανάθεση στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές (άρθρο 37 Συντάγματος). Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την εντολή θα λάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος εκ των τριών ανωτάτων δικαστικών.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αμέσως μετά ακολουθεί ο σχηματισμός και η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές.

Ως προς τη σύνθεση αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχουν ακουστεί ορισμένα ονόματα, όπως των Β. Κασκαρέλη και Π. Αποστολίδη για τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αν και νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιλεγούν άλλοι.

Τα επόμενα δύο στάδια, είναι αρχικώς η σύγκληση της Βουλής την Κυριακή 29 τρέχοντος, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών. Τη Δευτέρα 30.5 η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να εκλέξει Προεδρείο, με τον Κ. Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγεί.

Στη συνέχεια (ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας) θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του νέου προεδρικού διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News