Πολιτική Τρίτη 23/05/2023, 22:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Κυριακή η ορκωμοσία όσων εξελέγησαν στις 21/5 – Αύριο σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ

Την Κυριακή η ορκωμοσία όσων εξελέγησαν στις 21/5 – Αύριο σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ

Επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Κ, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Σε σύσκεψη καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς η ΠτΔ την Τετάρτη στις 11:00

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε αμέσως τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων».

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβει το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν παρέλαβε την εντολή από την Πρόεδρο και χαρακτήρισε σε δηλώσεις του απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το απόγευμα της Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr, ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο CNN: Με κυβέρνηση ΝΔ ανακτούμε την επενδυτική βαθμίδα

Τσίπρας, Ανδρουλάκης επέστρεψαν την διερευνητική εντολή, ανοίγει ο δρόμος για νέες εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News