Πολιτική Τρίτη 16/05/2023, 07:55
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Φινάλε με δύο στρατηγικές

Εκλογές: Φινάλε με δύο στρατηγικές

Με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές προσέρχονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες. Το δημοσκοπικό προβάδισμα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης του δίνει τη δυνατότητα να μην εμπλακεί σε ένα τοξικό παιχνίδι έντονων αντιπαραθέσεων. Εχει αποφασίσει να απαντά σε προκλήσεις, επιλέγει ωστόσο να επιμένει σε ένα θετικό αφήγημα που αφορά κατ’ αρχάς τα πεπραγμένα της τετραετούς διακυβέρνησης.

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της μείωσης των φόρων και της αύξησης των μισθών; Ή θα ξαναγυρίσουμε σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης; Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους ή θα γυρίσουμε πίσω στον νόμο Κατρούγκαλου που τσάκισε τις συντάξεις;», ανέφερε από του Ζωγράφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στροφές και ντεσιμπέλ επιστρατεύοντας αιχμηρά συνθήματα, αλλά και σποτ με στοιχεία αρνητικής διαφήμισης. Ο στόχος είναι προφανής:

Επιχειρεί να πολώσει το κλίμα οδηγώντας το κόμμα στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Τον τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ηγουμενίτσα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Εχει πολλή δουλειά εκεί στο Μαξίμου. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να τα μαζέψει όλα τα πειστήρια του εγκλήματος; Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να ξηλώσει τα καλώδια του predator που παρακολουθούσε τη μισή Ελλάδα;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου θα ανήκει στη Δημοκρατία και όχι στο παρακράτος».

Τα πνεύματα θα οξυνθούν έως το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να επικεντρώσει την προσοχή του στο πλάνο που έχει για τη νέα κυβερνητική θητεία. 

«Εμείς έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, πώς να πάμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ». Οπως συμπλήρωσε από του Ζωγράφου, «προσωπικό μου στοίχημα είναι να επενδύσουμε στα νοσοκομεία μας. Θα κάνουμε 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών την επόμενη τετραετία».

Τον προγραμματικό λόγο δεν τον έχει αφαιρέσει από τη στρατηγική του ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχει πυκνώσει τις αναφορές στα «κακώς κείμενα» της κυβέρνησης, επιχειρώντας να διεισδύσει στους πολίτες που θέλουν στην ψήφο τους να δώσουν ένα χαρακτήρα διαμαρτυρίας.

«Η μόνη αντισυστημική και η μόνη τιμωρητική ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Αγρίνιο ο κ. Τσίπρας. Στο παιχνίδι της επικοινωνίας η Κουμουνδούρου ενέταξε πρόσφατα και τα πιο «γκρίζα σποτ» που συνήθως επιστρατεύονται λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Χρησιμοποιώντας μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την προσφώνηση «άνθρωπος της γνωστής οικογενείας», το βίντεο προβάλλει φωτογραφίες από τα Τέμπη, τις πυρκαγιές του 2021, τον αποκλεισμό των αυτοκινήτων από τα χιόνια στην Αττική Οδό το 2022 και δημοσιεύματα από τις παρακολουθήσεις, τις απευθείας αναθέσεις και την πανδημία. Στο συγκεκριμένο βίντεο απάντησε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της ΟΝΝΕΔ:

«Οσο εμείς μιλάμε για το μέλλον τόσο οι άλλοι καταφεύγουν στην πιο σκοτεινή, στην πιο γκρίζα διαφήμιση. Τους λέμε δεν θα σας ακολουθήσουμε».

Για Χαριλάου Τρικούπη

Σε σχέση με τη Χαριλάου Τρικούπη και οι δύο δείχνουν αποφασισμένοι να μη βάλουν «νερό στο κρασί τους». Η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας στρατηγική δεύτερου γύρου λέει «όχι» στον Νίκο Ανδρουλάκη και «ναι» στους ψηφοφόρους του κέντρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το ασφυκτικό πρέσινγκ ζητώντας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη στιγμή που ζητεί οι υπαίτιοι της υπόθεσης των παρακολουθήσεων να μπουν στη φυλακή.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News