Πολιτική Παρασκευή 5/05/2023, 19:35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών: Αντί για ελεύθερη ερώτηση, «Νέα Γενιά»

Ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών: Αντί για ελεύθερη ερώτηση, «Νέα Γενιά»

Σε στενό, ασφυκτικό πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε το μεσημέρι δεν έκανε δεκτό το αίτημα των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν σε αυτό, να μπορούν να υποβάλλουν μια ελεύθερη ερώτηση σε αντικατάσταση της ενότητας της καταληκτικής τοποθέτησης για καθέναν από τους πολιτικούς 6 αρχηγούς.

Ως μικρή υποχώρηση από την πλευρά των κομμάτων, στις θεματικές ενότητες που είχαν καθοριστεί:

Οικονομία, ανάπτυξη, απασχόληση
Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
Κράτος, θεσμοί, διαφάνεια
Υγεία, Παιδεία και κοινωνικό κράτος
Περιβάλλον και Ενέργεια, προστέθηκε μια ακόμα που αφορά στην Νέα Γενιά.
Η «Νέα Γενιά» αφήνει κάπως πιο ελεύθερο το πεδίο για να τεθούν γενικότερου ενδιαφέροντος ερωτήσεις όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης. 

Σύμφωνα με όσα καθορίστηκαν, οι ερωτήσεις θα ξεκινήσουν να τίθενται στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η φορά της κίνησης του ρολογιού.

Έτσι στην πρώτη ενότητα οι ερωτήσεις θα ξεκινήσουν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 2η από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, στην 3η από τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη κοκ.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εκφράστηκε η άποψη οι ερωτήσεις να τεθούν περισσότερο τυχαία- ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή. Κάθε δημοσιογράφος θα έχει στη διάθεση του 30 δευτερόλεπτα για να θέσει την ερώτηση του, την οποία ο πολιτικός αρχηγός στον οποίο θα απευθύνεται θα πρέπει να απαντήσει μέσα σε 1,5 λεπτά.

Υπάρχει η δυνατότητα ο δημοσιογράφος να επανέλθει στο ίδιο ερώτημα με ερώτηση διάρκειας 15 δευτερολέπτων ενώ η απάντηση του πολιτικού αρχηγού στη δευτερολογία του θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 45 δευτερόλεπτα. Στο τέλος του ντιμπέιτ κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 3 λεπτά προκειμένου να πραγματοποιήσει την καταληκτική του τοποθέτηση.

Συντονιστής του θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς και θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι: Μάρα Ζαχαρέα (Star), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Παναγιώτης Στάθης (Open), Ράνια Τζίμα (Mega). Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο θα θέσουν τα ερωτήματα.

Νέα συνεδρίαση με διευρυμένη σύνθεση

Η διακομματική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα με διευρυμένη σύνθεση. Στους ήδη υπάρχοντες εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα προστεθούν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, η συμμετοχή των οποίων στις εκλογές εγκρίθηκε από τον Άρειο Πάγο. Απαραίτητος όρος για τη συμμετοχή στη διακομματική, τα κόμματα να έχουν υποψηφίους στο 70% της επικράτειας, οπότε προστίθενται στη σύνθεση εκπρόσωποι των ΑΝΤ.ΑΡ. ΣΥ.Α (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή), ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – Θάνος Τζήμερος- Φαήλος Κρανιδιώτης, ΝΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. 

Πηγή: kathimerini.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Διακομματική για debate: Απορρίφθηκε το αίτημα των δημοσιογράφων

Τσίπρας: «Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα»

Μητσοτάκης: «Δεσμεύομαι για αύξηση μισθών και μείωση φόρων»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News