Πολιτική Τρίτη 2/05/2023, 18:56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δημόσια υγεία αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας

Σε συζήτηση για τη Δημόσια Υγεία έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εκδήλωση άνοιξε με εισήγηση της κ. Ειρήνης Αγαπηδάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δημόσια υγεία αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας

«Επιδιώκουμε μία δίκαιη πολιτική για την Υγεία», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνομιλίας του με πολίτες σε εκδήλωση για τη δημόσια Υγεία.

Επικαλούμενος το εθνικό γνώρισμα της νησιωτικότητας, επέμεινε πως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως του που διαβιούν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες. 

Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία, επανέλαβε πως για αυτόν ο συγκεκριμένος τομές αποτελεί και προσωπική πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Όπως τόνισε, είναι «πάντα φθηνότερο να προλαμβάνεις, από το να θεραπεύεις» και σημείωσε ότι στον προσυμπτωματικό έλεγχο τα αποτελέσματα είναι ορατά. Για μένα προσωπικά η δημόσια υγεία αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας».«Θα έχουμε μεγάλη στοχοπροσήλωση την δεύτερη 4ετία στην καταπολέμηση των παθογενειών, θέλουμε να επιφέρουμε μία επανάσταση στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επεσήμανε στην αρχή της παρέμβασης του στη θεματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, ο πρωθυπουργός. 

Επανέλαβε πως το ΕΣΥ άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού και, όπως είπε, «θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κάθονται και κάθισαν στις «ηλεκτρικές» καρέκλες του Υπουργείου Υγείας».

Παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση κατά 37% των δαπανών υγείας, καθώς και στην αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευτών, αλλά και στην αύξηση κατά 10% των αμοιβών των ιατρών. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση των αριθμών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στάθηκε ιδιαίτερα στο θεσμό του προσωπικού ιατρού. 

«Αποτελεί δέσμευση μου ό,τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ να επανεπενδύεται στην Υγεία εκτός από τους πόρους, που έχουν ήδη προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ευρύτερα». Αναφέρθηκε και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση της Υγείας.

«Έχουμε βάλει τα θεμέλια για την ολοκλήρωση του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, που φιλοδοξούμε να γίνει εντός της επόμενης 4ετίας», υπογράμμισε.

«Στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουμε ρίξει θεμέλια, κάπου έχουμε χτίσει ορόφους κάπου πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, πάντως έχουμε συγκροτημένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας τα επόμενα 4 χρόνια και ευελπιστούμε να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας», σημείωσε. 

Αναφορικά με τα ζητήματα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, έκανε λόγο για μία παγκόσμια «βόμβα» και επέμεινε ότι θα χρειαστεί να ανακατευθυνθούν επιπρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. 

Μάλιστα, επέμεινε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των προσωπικών ιατρών.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική για τα Κέντρα Υγείας, ανακοίνωσε πως δρομολογείται η ανακατασκευή 156 Κέντρων Υγείας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News