Πολιτική Παρασκευή 28/04/2023, 20:40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Καινοτομίες και την επόμενη τετραετία για να αυξηθούν οι μισθοί

Κυρ. Μητσοτάκης: Καινοτομίες και την επόμενη τετραετία για να αυξηθούν οι μισθοί

Στην πορεία της οικονομίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο forum των Δελφών με τον Peter Spiegel. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για μειώσει το χρέος της. Έφερε επενδύσεις , νέες δουλειές και η ανάπτυξη βοήθησε για να στηρίξουμε νοικοκυριά», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Ένας δρόμος υπάρχει. Καινοτομίες και την επόμενη τετραετία να αυξήσουμε τους μισθούς, τον κατώτατο και το μέσο μισθό κατά 25%», σημείωσε ενώ είπε πως επιμένει στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη, αλλά με προσοχή, ώστε να μην διακινδυνεύσει η δημοσιονομική πειθαρχία. 

Για τις εκλογές είπε ο ίδιος θέλει να συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει. Σημείωσε πως ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ενώ η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μοιράζει υποσχέσεις και λεφτά. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι πολίτες πιέζονται από το πληθωρισμό και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τους στήριξε, καθώς δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις επενδύσεις που ήρθαν στη χώρα, στον τουρισμό, στις φαρμοκοβιομηχανίες αλλά και σε άλλες που μπορούν ακόμη να έρθουν. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τρεις δεσμεύσεις του:

  • Να έχουμε ψηφιοποιήσει τα πάντα έως το 2027 – όλες τις επαφές ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.
  • Να υπάρχει αξιολόγηση για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.
  • Να επιταχύνουμε το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης και να φτάσει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη έθεσε ως στόχο ο χρόνος απονομής να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τη γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων. 

Για τα Τέμπη έκανε λόγο για σοκαριστικό δυστύχημα, για γροθιά στο στομάχι που δεν έπρεπε να συμβεί. 
«Το θέμα είναι τώρα πώς μαθαίνεις από τα λάθη σου», είπε. 

Για τις εκλογές είπε επίσης πως ό,τι υποσχέθηκε το 2019 το έκανε και γι’αυτό νομίζει ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν πάλι τη ΝΔ. «Καθημερινά βλέπω πολίτες. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις αν τους ρωτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθε τίποτα. Είναι στον ίδιο τόνο. Δεν καταλαβαίνει ότι άλλαξε ο κόσμος», ανέφερε. 

Σημείωσε δε ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τα πράγματα είναι μπερδεμένα και έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία. «Οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές. Θα δείξουν ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Το ΠΑΣΟΚ λέει παράξενα πράγματα. Δεν θέλει ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα αλλά δεν λέει ποιον θέλει για πρωθυπουργό. Δεν νομίζω ότι αυτή τη θέση την ακούσει ο κόσμος», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις υποκλοπές και είπε ότι «πήραμε τα μαθήματα και τα αλλάξαμε όλα στην ΕΥΠ». Υπενθύμισε τι έκανε η κυβέρνηση για τα παράνομα λογισμικά και αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν. 

«Οι πολίτες με είδαν να κυβερνάω 4 χρόνια, ενώ είχαν δει και τα 4 χρόνια του κ. Τσίπρα. Η λύση είναι στα χέρια τους», ανέφερε, ενώ είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα τον υποτιμούσε ποτέ. «Έχει επιδείξει πολιτική δεξιοτεχνία. Αλλά ως πρωθυπουργός ήταν καταστροφικός. Έχουμε πολλούς πρωταγωνιστές. Ήταν και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος τώρα προτείνει αυτό το σύστημα «Δήμητρα». Μη ξεχνάμε τι έγινε το 2015. Θα πάμε τη χώρα μπροστά ή πίσω», συνέχισε μεταξύ άλλων. 

Αναφερόμενος στην Τουρκία εξέφρασε την ελπίδα ότι στην τουρκική ηγεσία θα επικρατήσει ρεαλισμός μετά τις εκλογές στη χώρα και επισήμανε ότι δεν βοηθούν οι «κόκκινοι χάρτες» από την πλευρά του Ερντογάν, τονίζοντας ότι «η ηγεσία της Τουρκίας θα αντιληφθεί ότι μόνο να κερδίσει έχει, προσεγγίζοντας τη Δύση».

Υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι με την Τουρκία «δεν συζητάμε τίποτα όσον αφορά στην κυριαρχία και τα σύνορα μας», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δέχεται τη συζήτηση μόνο για να καθορίσουμε τις θαλάσσιες ζώνες. Πρόσθεσε πάντως ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα».

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας και για τα αμερικανικά συμφέροντα», δίνοντας παραδείγματα από τον κλάδο της ενέργειας. Κληθείς να σχολιάσει τις αμερικανικές εκλογές, αρνήθηκε να το πράξει και περιορίστηκε στην αναφορά ότι «έχω μία καλή σχέση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, όπως είχα και με τον πρόεδρο Τραμπ».   

Ερωτηθείς για τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και με δεδομένες τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έχουμε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, δεν έχουμε καμία εχθρότητα απέναντι στους Ρώσους πολίτες, αλλά έχουμε πρόβλημα με την επιθετικότητα του Πούτιν, που με τις ενέργειες του που προκάλεσε χάος.


Η συζήτηση Μητσοτάκη – Σπίγκελ

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News