Πολιτική Σάββατο 22/04/2023, 20:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής – Στις 21 Μαΐου οι κάλπες

H προεκλογική περίοδος προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου ξεκινά πια, επίσημα.

Εκλογές 2023: Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής – Στις 21 Μαΐου οι κάλπες

Το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκολλήθηκε στην ανατολική είσοδο του μεγάρου του Κοινοβουλίου, ως είθισται από τον φρούραρχο της Βουλής, και η χώρα πλέον μπαίνει επισήμως στην προεκλογική περίοδο που θα την οδηγήσει στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Στο προεδρικό διάταγμα καταγράφεται η 21η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, αλλά και η ημερομηνία της σύγκλησης της Βουλής με τη σύνθεση που θα προκύψει από τις κάλπες, που θα είναι η 1η Ιουνίου. 

Εκλογές 2023: Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής – Στις 21 Μαΐου οι κάλπες-1

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο προεδρικό μέγαρο όπου συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

«Μόλις παρέδωσα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγούμαι και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου. Με την ουσιαστική ολοκλήρωση, δηλαδή, της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί και όπως πράγματι συμβαίνει», σημείωσε σε σημερινό του μήνυμα προς τους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα, άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο».

«Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας έτσι το δικό του μήνυμα προς τους ψηφοφόρους, με το βλέμμα στραμμένο πια στην κάλπη.

«Ως εδώ, ήρθε η ώρα για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, ήρθε η ώρα να ξαναφέρουμε στον τόπο τη δικαιοσύνη», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος σε πολίτες στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, κατηγορώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βρίσκεται «λέει ξεδιάντροπα ψέματα» καθώς «βρίσκεται σε πανικό».

«Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσουν τα δύο συστήματα εξουσίας, Τσίπρα και Μητσοτάκη, ένα παλιό κακό παρελθόν», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα το μεσημέρι από την Καρδίτσα, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στη Δυτική Θεσσαλία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας κριτική στη μεν ΝΔ για το υπόδειγμα διακυβέρνησης που προβάλει ως κυβέρνηση, στον δε ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό χθες, καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει αντικαθιστώντας τον Μάκη Βορίδη, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, η Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλοτε Συνήγορος του Πολίτη.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, που δεν θα είναι υποψήφιος για την επόμενη Βουλή, αναλαμβάνει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στη θέση του Γιάννη Οικονόμου. 

Υπενθυμίζεται ότι με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, μια εξέλιξη που ως φαίνεται ανάγκασε τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο να επαναφέρει το κόμμα «ΕΑΝ» με αίτηση που κατέθεσε εκπρόσωπός του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Εισηγήθηκε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών 21 Μαΐου

Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα θα κριθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News