Πολιτική Παρασκευή 21/04/2023, 07:25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θολά σήματα από ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση των ηττημένων

Θολά σήματα από ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση των ηττημένων

«Θολώνει» το μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους εκλογικούς του στόχους. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει αφήσει κανέναν αστερίσκο για σχηματισμό «κυβέρνησης των ηττημένων» και να θεωρεί μόνη και απαραίτητη προϋπόθεση τη νίκη του κόμματος, ωστόσο τρία κορυφαία στελέχη άφησαν να εννοηθεί πως υπάρχει και άλλος δρόμος. Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασαν την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης. Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., τόνισε: «Οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές. Δεν έχω, προσωπικά, καμία αμφιβολία ότι αν οι αριθμοί το επιτρέψουν, τότε δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν ακόμη κι αν ηττηθούν».

Το αυτογκόλ της «κυβέρνησης των ηττημένων»

Οταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με διαφορά λίγων ωρών, δεν αποκλείουν την «κυβέρνηση των ηττημένων», είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί πως είναι ένα σενάριο υπαρκτό που δεν έχει σταματήσει να συζητείται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το μήνυμα νίκης που θέλει να περάσει η αξιωματική αντιπολίτευση «θολώνει» και οι γραμμές μπερδεύονται. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να έπεται στις δημοσκοπήσεις παρά τη μείωση της ψαλίδας μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Και αυτό φαίνεται πως έχει προκαλέσει νέες ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα και μάλιστα από πρωτοκλασάτα στελέχη. Η γραμμή που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, για τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα στις εκλογές, δεν αμφισβητείται. Παρ’ όλα αυτά, το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, με την αυριανή προκήρυξη των εκλογών και την «άμμο στην κλεψύδρα» να αδειάζει, φαίνεται πως έχει επηρεάσει τη ρητορική των στελεχών.

Υπολογισμοί

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας προχθές το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση έκανε υπολογισμούς τονίζοντας πως «αν έχεις 47%, 48%, 49% και είναι τρία κόμματα, τι ηττημένοι; Τη Ν.Δ. δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 38%. Εδώ μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει 48% και 49%. Δεν το λες και κυβέρνηση ηττημένων αυτό». Δεν είναι μυστικό πως η «Ομπρέλα» εκφράζει παγίως την άποψη ότι το κόμμα οφείλει να μην «παροπλίσει» την απλή αναλογική που ψήφισε το 2016. Και ο κ. Τσακαλώτος είναι ο «επικεφαλής» της.

Στην ίδια λογική έχουν κινηθεί οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης στο παρελθόν. Η αμηχανία που προκλήθηκε στην Κουμουνδούρου οδήγησε τον κ. Τσακαλώτο να ανασκευάσει με ανάρτησή του. Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση των ηττημένων δεν είναι εφικτή ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά και πως «μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επομένη των εκλογών».

«Δεν θα μείνουμε αδρανείς»

Ο Γιάννης Δραγασάκης, του οποίου ο λόγος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, έβαλε «φωτιά» στη συζήτηση, μιλώντας στο Attica TV. «Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε, μιλώντας για την πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει δεύτερος την 21η Μαΐου. «Εκανα τη διάκριση. Αλλο τι θέλω να πετύχω και τι επιδιώκω και τι ζητάω από τον κόσμο να ψηφίσει, και άλλο η διαχείριση της συγκυρίας… Στη διαχείριση της συγκυρίας για εμάς είναι ξένο ότι θα δοθεί η εντολή και θα πούμε δεν τη θέλουμε διότι δεν μας ευνοεί ο συσχετισμός». Αντίδραση κεντρική δεν υπήρξε από την Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, ακολουθώντας τον δρόμο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Γιάννης Δραγασάκης με ανάρτησή του επανήλθε, μετά την αμηχανία και τον θόρυβο που προκλήθηκε, λέγοντας πως «η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής είναι η μόνη εγγύηση γι’ αυτό, και η καθαρή νίκη του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ στις εκλογές της 21ης Μάη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον σχηματισμό της».

Ιστορική αναδρομή

Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά εάν η «κυβέρνηση των ηττημένων» δεν «τρίτωνε» μέσα σε μια μέρα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, επιχειρηματολόγησε κάνοντας ιστορική αναδρομή. «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το 1951. Ο Παπάγος πήρε 36%, η ΕΠΕΚ του Πλαστήρα και οι Φιλελεύθεροι του Σοφούλη πήραν αθροιστικά το 33% και κάνουν κυβέρνηση, οι ηττημένοι», ανέφερε. Κοινοβουλευτική πλειοψηφία των νικητών ή μη, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 εξακολουθούν να λένε, πάντως, «όχι» στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προειδοποίηση Μητσοτάκη προς ψηφοφόρους

Με αναφορές στο θέμα των ημερών, την πιθανότητα δημιουργίας «κυβέρνησης ηττημένων», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., τελευταία πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 Τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στις επικείμενες εκλογές επιδιώκει «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα» για να προσθέσει για την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων: «Για να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της δημιουργίας, χωρίς όμως τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και μακριά από τα βαρίδια μιας πολιτικής παραλυσίας με τη μορφή μιας πιθανής αταίριαστης συνεργασίας».

Κλιμακώνοντας τις αναφορές, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Δραγασάκη και τον κ. Τσακαλώτο για τα όσα δήλωσαν περί κυβέρνησης ηττημένων. Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε πως για το συγκεκριμένο σενάριο είχε προειδοποιήσει από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν μίλησε για τερατογένεση και είπε χαρακτηριστικά: «Να είστε σίγουροι. Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν. Να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση ανοχής με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη. Γι’ αυτό πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε η Χαριλάου Τρικούπη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγει «πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης», καλώντας τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις εκλογές της 21ης Μαΐου σαν τις πρώτες και καθοριστικές.

Νέο μνημόνιο

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας τάζει πάλι παροχές, πολλές παροχές» τις οποίες η Ν.Δ. έχει κοστολογήσει «γύρω στα 45 δισ. σε βάθος τετραετίας» και οι οποίες θα καταλήξουν «σε ένα τσουνάμι νέων φόρων ή σε χρεοκοπία της χώρας είτε νέα μνημόνια», χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «ανεφάρμοστο». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον Αλέξη Γεωργούλη, λέγοντας πως «εξακολουθούν να έχουν το θράσος με οργισμένες ανακοινώσεις να επικαλούνται το ηθικό πλεονέκτημα αυτοί, που δεν ήξεραν τι έκανε ο ευρωβουλευτής τους».

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε αφενός αναλυτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου και αφετέρου αναφέρθηκε στο σχέδιο της επόμενης μέρας. Στο πρώτο σκέλος στάθηκε στην «ανάγκη ανάδειξης της συνέπειας λόγων και έργων αυτής της κυβέρνησης», τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης «μειώσαμε 50 φόρους και κατά 4 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές». Οσον αφορά το δεύτερο, που αφορά το σχέδιο της επόμενης μέρας, αναφέρθηκε σε πέντε άξονες.

Πρώτον, αύξηση μισθών. «Ξέρουμε ότι είναι ακόμη χαμηλοί και μπορούμε να τους αυξήσουμε 25% έως το τέλος του 2027, εφόσον διατηρήσουμε ετήσια ανάπτυξη 3%», είπε ο πρωθυπουργός. Δεύτερον, αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, ένας στόχος που έχει τεθεί εδώ και καιρό από τον πρωθυπουργό. Τρίτος στόχος είναι «το καλύτερο κράτος και το αποτελεσματικότερο Δημόσιο». Ο πρωθυπουργός θύμισε πως από τις αρχές Μαρτίου «κάναμε τον πρώτο εθνικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να έχουμε μητρώο επιτυχόντων». Τέταρτη προτεραιότητα η στήριξη της νέας γενιάς με πολλές παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως έχει δεσμευτεί «ότι εφόσον εξαντληθούν οι πόροι θα διπλασιάσουμε το κονδύλι». Και πέμπτον, «προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση της εθνικής μας πολιτικής στα θέματα εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης».

Βαρουφάκης: Να μου κοπεί το χέρι

Με τη φράση «να μου κοπεί το χέρι», ο Γ. Βαρουφάκης θέλησε και με συμβολικό τρόπο να τονίσει την απόφασή του όχι μόνο να μην αποδεχθεί μετεκλογικά οποιαδήποτε πρόταση εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα για κυβερνητική συνεργασία, αλλά ακόμη και να τηρήσει στάση «ανοχής» σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κόβει» τη συζήτηση

Ειδικότερα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης («Παραπολιτικά») αν θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια ενδεχόμενη πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία επί συγκεκριμένων σημείων, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και υπουργός Οικονομικών το 2015 της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είπε: «Μέσα σε ένα μήνα θα μπορούσα, σε δυόμισι μέρες δεν γίνεται. Να μου “κοπεί το χέρι” από τον ώμο και επειδή ακριβώς ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων, άλλος ένας λόγος να μην πέσουμε ως ΜέΡΑ25 στην παγίδα να γίνει μία τράμπα αρχών για υπουργικά αυτοκίνητα». Ο κ. Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό έχει απευθύνει πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ –όπως επίσης και σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ– «να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης στα βασικά ζητήματα της χώρας, αλλά ο κ. Τσίπρας “έκλεισε την πόρτα” και είπε “καμία συζήτηση, ελάτε μετά”. Ουσιαστικά μας είπε, ελάτε να πάρετε κανένα υπουργικό αυτοκίνητο και να μου δώσετε ψήφους εμένα να γίνω πρωθυπουργός. Να μου “κοπεί το χέρι” από τον ώμο για να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός ή να γίνει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός», τόνισε.

«Δεν θα υπάρξει ανοχή»

Αλλά και με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις των εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκη και Ευκλ. Τσακαλώτου, περί του ενδεχομένου σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τη στήριξη και του ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε χωρίς περιστροφές: «Σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποια από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News