Πολιτική Παρασκευή 24/03/2023, 15:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα φέτος με ισχυρή κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα φέτος με ισχυρή κυβέρνηση

Η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«Η πρόταση της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία ως κράτη-μέλη, να διαπραγματευόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους χωρίς να είμαστε περιορισμένοι από ασφυκτικά σκληρούς αριθμητικούς κανόνες», εξήγησε. «Την πρόταση αυτή φαίνεται να την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη μέλη, όμως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι απαιτείται πολύ πιο γρήγορη πρόοδος», συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι εάν δεν συμφωνηθεί καινούργιο πλαίσιο θα υιοθετηθούν αυτόματα οι προηγούμενοι κανόνες. Ωστόσο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε δηοσιονομικούς κανόνες του παρελθόντος, τόνισε.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι εν μέσω ενός περιβάλλοντος αύξησης επιτοκίων με στόχο την συγκράτηση του πληθωρισμού, η Ελλάδα εφόσον καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί και προκύψει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να γίνουν βήματα από τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει του επόμενου χειμώνα, με πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά και με γρήγορο ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η τιμή να μην καθορίζεται μόνο από την υψηλότερη οριακή τιμή του συστήματος, που εν προκειμένω είναι το φυσικό αέριο. «Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές τις συζητήσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στη φορολόγηση των υπερκερδών. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διασύνδεση του δικτύου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τη συνάντησή του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι την κάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα πριν τις εκλογές, ώστε να συζητήσουν μεταξύ άλλων και τις προτάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες, τις μεγάλες προκλήσεις του μεταναστευτικού/προσφυγικού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση μέσω της Trainitalia θα μπορεί να υποστηρίξει την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Για το νομοσχέδιο στο νερό, ο πρωθυπουργός δήλωσε «κατηγορηματικά» ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα περί ιδιωτικοποίησης του νερού το οποίο «είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό».

Απολύτως σταθερές οι ελληνικές τράπεζες

Ερωτηθείς πόσο σταθερό είναι το ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά τους πρόσφατους τριγμούς, τόνισε πως η ΕΚΤ έχει κάνει σοβαρή δουλειά για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές. Δεν απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα στις αγορές», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 40% και σήμερα είναι κάτω από το 10%. «Οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαν και άλλοι να πουν τέτοιο πράγμα αν επί των δικών τους ημερών τύχαινε αυτή η κρίση. Σήμερα άλλες τράπεζες φαίνεται να δοκιμάζονται. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι το ισχυρό τραπεζικό σύστημα και η επενδυτική βαθμίδα θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού.

Τέλος, σε ερώτηση για την αλλαγή του βαθέως κράτους δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Ανάφερε επ’ αυτού το gov.gr και τον ΕΦΚΑ, όπου χρειάζονταν 2-3 χρόνια για να εκδοθούν συντάξεις. Αναφέρθηκε στο μπόνους παραγωγικότητας, στην αξιολόγηση και τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος. «Μερικές φορές βγαίνουμε νικητές σε αυτή τη μάχη και άλλοτε θα χάνουμε . Η τραγωδία στα Τέμπη μας υπενθύμισε ότι έχουμε πολλή δουλειά. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε απέναντι σε όλους όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα δέσμια του παρελθόντος», υπογράμμισε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τέλος η ρήτρα διαφυγής το 2024 – Κάθε χώρα θα θέσει τους στόχους της

Κυρ. Μητσοτάκης: Ζητά συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες – Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News