Πολιτική Πέμπτη 23/03/2023, 19:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κράτος επιστρέφει στη Μύκονο

Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό

Το κράτος επιστρέφει στη Μύκονο

Παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αποκλειστικό θέμα τη Μύκονο, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Οπως αποφασίστηκε, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η σταδιακή ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με επιπλέον 100 άτομα, ενώ πρόκειται να υλοποιηθούν και ειδικές επιχειρήσεις από συγκεκριμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη «εξόρμηση» ελεγκτών στο νησί, αρχής γενομένης από τα κτίρια που ήλεγχε ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.

Διπλή κυβερνητική παρέμβαση

Των Σταύρου Παπαντωντίου, Γιάννη Σουλιώτη

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι στην κυβέρνηση από την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει χθες την πρωτοβουλία για σύσκεψη με αποκλειστικό θέμα τα όσα συμβαίνουν στο Νησί των Ανέμων, που αποκαλύφθηκαν εμφατικά με τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου. Η τραγωδία των Τεμπών άλλωστε λειτουργεί ως μοχλός πίεσης ώστε όπου φαίνεται ότι το κράτος δεν λειτουργεί –όπως στην περίπτωση της Μυκόνου– να λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες. «Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της σύσκεψης, όπου αποφασίστηκαν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: σε πολεοδομικό επίπεδο και στο επίπεδο της αστυνόμευσης. Ετσι αποφασίστηκε η μετάβαση στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα, μεικτού κλιμακίου από επιθεωρητή Δόμησης, επιθεωρητή Περιβάλλοντος, αλλά και της Οικονομικής Αστυνομίας, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ με διάταξη που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή αναστέλλεται η οικοδόμηση στο νησί σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Παράλληλα αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τέθηκε επί τάπητος το θέμα της ανυπαρξίας πρωτοκόλλων κατεδάφισης, τα οποία αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος θα πρέπει να εκδοθούν. Δεύτερον, όσον αφορά την αύξηση της αστυνόμευσης θα πρέπει να εκπονηθεί το επόμενο διάστημα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς τα είδη της παραβατικότητας στη Μύκονο είναι ποικίλα. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα είναι πως χθες στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» συνολικά επτά υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Ειδικές επιχειρήσεις

Την ενίσχυση της αστυνόμευσης στη Μύκονο εξήγγειλε εκ νέου χθες η κυβέρνηση, στον απόηχο των μαφιόζικου τύπου επιθέσεων και απειλών σε υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Παρόμοιου τύπου εξαγγελίες είχαν γίνει και το 2020, με την Αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώνουν μια σειρά από μέτρα, όπως εγκατάσταση και χρήση εκτεταμένου δικτύου καμερών ασφαλείας, δημιουργία αυτόνομου κέντρου επιχειρήσεων στο νησί, χρήση drones κ.ά. Τελικά, πλην της μετεξέλιξης του αστυνομικού τμήματος σε υποδιεύθυνση, με τη συνεπακόλουθη αύξηση της αστυνομικής δύναμης στο νησί, τα υπόλοιπα φιλόδοξα σχέδια έμειναν ανεκτέλεστα. Ο αξιωματικός μάλιστα που είχε επιλεγεί ως ο καταλληλότερος να ηγηθεί της προσπάθειας υπήρξε τελικά θύμα δυσμενούς μετάθεσης πίσω σε υπηρεσία της Αττικής.

Εκατό αστυνομικοί

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, που συνδέονται προφανώς με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση δείχνει εκ νέου ενδιαφέρον για την αστυνόμευση στο νησί. Μέσω Facebook ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η σταδιακή ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με επιπλέον 100 άτομα. Στην ίδια ανάρτηση σημείωσε ότι «πρόκειται να υλοποιηθούν και ειδικές επιχειρήσεις από συγκεκριμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.», δίχως πάντως να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Συστηματικοί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια

Του Γιώργου Λιάλιου

Την «εξόρμηση» ελεγκτών την επόμενη εβδομάδα στη Μύκονο, αρχής γενομένης από τα κτίρια που ήλεγχε ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προαναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Οπως εξηγεί στην «Κ», βάση των ελέγχων θα αποτελέσουν προς το παρόν οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στην Πολεοδομία Σύρου (όπου υπάγεται η Μύκονος) και δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί. Υπάρχουν επίσης σκέψεις για έλεγχο των νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων στο νησί. «Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο δράσης, με επισκέψεις από μεικτά κλιμάκια στη Μύκονο», λέει στην «Κ» ο κ. Σκρέκας, χωρίς να θέλει προς το παρόν να αποκαλύψει περισσότερα. Οπως αναφέρει, με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ψηφίστηκε προχθές, δίνεται η δυνατότητα στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να επιβάλουν πρόστιμα για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων οπουδήποτε, κάτι που μέχρι σήμερα προβλεπόταν μόνο για αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς – παραλίες. «Θα περιμένουμε τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατόπιν την έκδοση της απόφασης που η ρύθμιση προβλέπει για τη συγκρότηση και λειτουργία των κλιμακίων, ώστε προς τα τέλη της άλλης εβδομάδας να μπορούμε να αναλάβουμε δράση», σημειώνει.

Σε ερώτηση της «Κ» τι ακριβώς θα κληθούν να ελέγξουν οι επιθεωρητές, ο κ. Σκρέκας διευκρινίζει ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα κτίρια που ήλεγχε αυτή την περίοδο ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού. «Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας θα ζητήσει στοιχεία από την Υπηρεσία Δόμησης Σύρου, σχετικά με καταγγελίες που έχουν υποβληθεί και εκκρεμεί να ελεγχθούν». Οσον αφορά τα αυθαίρετα που έχουν «νομιμοποιηθεί» παρότι χτίστηκαν μετά το 2011 («κόκκινη γραμμή» όλων των ρυθμίσεων τακτοποίησης), ο κ. Σκρέκας υποστηρίζει ότι θα εξεταστούν και αυτά σε δεύτερη φάση. «Οι έλεγχοί μας θα είναι συστηματικοί», τονίζει. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News