Πολιτική Δευτέρα 20/03/2023, 21:19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής

Γαλλία: Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να περάσει τον σκόπελο της πρότασης μομφής στην Εθνοσυνέλευση, μετά τις έντονες αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, όχι αρκετές για να φτάσουν τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN), δεν είχε καμία πιθανότητα να περάσει, καθώς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν ότι δεν έχουν πρόθεση να την ψηφίσουν.

Αν η πρόταση δυσπιστίας είχε περάσει, η κυβέρνηση της Γαλλίας θα έμπαινε σε βαθιά κρίση, ενώ την ίδια ώρα το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, θα έμενε στο συρτάρι, ενώ τώρα μετά την αποτυχία και των δύο ψηφοφοριών, το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο θεωρείται εγκεκριμένο.

Οι δύο προτάσεις μομφής

Νωρίτερα η Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι καταθέτει ένσταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο εναντίον του νόμου για το συνταξιοδοτικό. Από την πλευρά της πρωθυπουργός της Γαλλίας υπερασπίστηκε την αμφισβητούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως συμβιβασμό. «Ποτέ δεν πήγαμε τόσο μακριά στην οικοδόμηση ενός συμβιβασμού όσο κάναμε με αυτή τη μεταρρύθμιση», δήλωσε στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η χρήση του άρθρου για την παράκαμψη της ψηφοφορίας ήταν βαθιά δημοκρατική, σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας που θέσπισε ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Η πτώση της κυβέρνησης είναι «ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κοινωνική και πολιτική κρίση σε αυτή τη χώρα», δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο France Inter ο Σαρλ ντε Κουρσόν, συντάκτης μιας εκ των δυο προτάσεων δυσπιστίας.

Καθώς άνοιγε η συζήτηση για την πρότασή του στο κοινοβούλιο, ο ντε Κουρσόν χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση των συντάξεων άδικη και είπε ότι ο χειρισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση ήταν άρνηση της δημοκρατίας.

Το σημερινό αποτέλεσμα προκαλεί ανακούφιση στον πρόεδρο Μακρόν, ωστόσο η αντίθεση στη μεταρρύθμιση παραμένει ισχυρή.

Το Reuters, σε ανάλυση του, σημειώνει ότι η αποτυχία του προέδρου της Γαλλίας να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.

Οι αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει, «αν και θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία». 

Πολιτικοί παρατηρητές έχουν εκφράσει φόβους ότι η Γαλλία οδεύει και πάλι προς μια νέα έξαρση βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, τέσσερα μόλις χρόνια μετά το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» που συγκλόνισε την κυβέρνηση Μακρόν και τη χώρα, καθώς τα συνδικάτα έχουν υποσχεθεί να συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Για την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ertnews.gr και kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News