ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το παρασκήνιο της μετ’ εμποδίων ανακωχής

Το παρασκήνιο της μετ’ εμποδίων ανακωχής

Στα παρά πέντε για μία ακόμα φορά επιχειρήθηκε να εκτονωθεί η κρίση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, που δημιουργήθηκε με αφορμή την άρνηση της Ιεράς Συνόδου να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Πολιτείας για τους ναούς ανήμερα των Θεοφανείων.

Οι ήδη τεταμένες εδώ και καιρό σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών – λόγω και των όσων συνέβησαν τα Χριστούγεννα, όπου η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση – επιδεινώθηκαν ξανά με την κυβέρνηση να καλείται να λύσει υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου ένα μείζον θέμα.

Συνάντηση 50 λεπτών

Η προσπάθεια εκτόνωσης έγινε σε επίπεδο κορυφής, καθώς χθες στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών υπήρξε τετ α τετ σχεδόν 50 λεπτών μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου. Και μόνο η διάρκεια της συνάντησης αποκαλύπτει τις δύσκολες ισορροπίες.

Εκεί ουσιαστικά «κλείδωσε» η εκεχειρία με τον πρωθυπουργό να ζητά από τον Αρχιεπίσκοπο να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα και οι Μητροπολίτες να προστατεύσουν την δημόσια υγεία. Βήμα προς την εκτόνωση από πλευράς Εκκλησίας ήταν η εγκύκλιος του κ. Ιερώνυμου προς τους Μητροπολίτες με την οποία ζητά «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων» και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού εντός της Εκκλησίας σε κολυμβήθρες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, o Aρχιεπίσκοπος είπε στον πρωθυπουργό πως οι λειτουργίες θα μεταφερθούν νωρίτερα το πρωί ώστε και το μυστήριο να γίνει κανονικά και να αποφευχθούν συνωστισμοί λόγω του πρωινού της ώρας.

Ετσι επετεύχθη, έστω και μετ’ εμποδίων, μία «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο πλευρών ώστε και οι Εκκλησίες να μείνουν ανοιχτές και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Οχι αστυνομία στους ναούς

Μία ανησυχία βεβαίως της κυβέρνησης είναι τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που πρέπει. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας;

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο MR πως κεντρική βούληση είναι να κυλήσει ομαλά η μέρα και όχι να υπάρχει παρουσία της αστυνομίας στους ναούς. Εάν παρατηρηθεί παράβαση των μέτρων ωστόσο θα υπάρξουν συστάσεις για συμμόρφωση. 

Μέτρα έως την ανοσία

Τα μέτρα εξάλλου δεν πρόκειται να φύγουν από την ζωή μας. Όπως σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Πολιτική Προστασία όπου προήδρευσε σύσκεψης «γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χτίσουμε “τείχος” ανοσίας από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας.

Και επίσης γνωρίζουμε ότι μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ προσεκτικά τα μέτρα, όπως μας τα υποδεικνύουν οι ειδικοί».Σύμφωνα με τον πρωθυπουργός από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και τελειώνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών θα αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός. Εώς χθες το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 16.365 άνθρωποι, ενώ το απόθεμα που διατίθεται στις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες οι οποίες λειτουργούν για τις ανάγκες της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέρχεται σε 150.850 δόσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News