Πολιτική Τρίτη 5/01/2021, 19:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωστής Χατζηδάκης: Προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή

Κωστής Χατζηδάκης: Προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή

Προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή έδωσε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης προσλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον απερχόμενο υπουργό Γιάννη Βρούτση. 

Δήλωσε ότι η ποιότητα της πολιτικής κρίνεται από το πώς υπηρετεί αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και διαμήνυσε ότι βασική επιδίωση είναι να βρίσκονται κοινοί παρανομαστές μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. «Επίκεντρο της πολιτικής μας θα είναι ο άνθρωπος. Και βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας θα είναι η σοβαρότητα, η δουλειά και οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά αναφέρθηκε και στο έργο που άφησε πίσω του ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας: Τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, αλλά και την εποπτεία της μέσα από τα συστήματα Εργάνη, Ήλιος, Άτλας κλπ. Προώθησε επίσης μια σειρά από κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με μια από τις τελευταίες στη σειρά αυτή για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Πρόσφατα, με παρεμβάσεις όπως η αναστολή συμβάσεων εργασίας απέτρεψε την έκρηξη της ανεργίας εν μέσω πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε 6 βασικά σημεία:

 1. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε η οικονομία μας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μοναδικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προς όφελος, τελικά των εργαζομένων, και ακόμα πιο πολύ των ανέργων. Για αυτό, μια βασική μας μεταρρύθμιση θα αφορά τον νέο νόμο για την αγορά εργασίας

  2. Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι μια μεταρρύθμιση που και πάλι στηρίζεται στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές -σε πολιτικές που εφαρμόζουν ακόμα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς

   3. Ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας είναι η απόδοση εκκρεμών συντάξεων. Στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων. 

   4. Όσον αφορά στην πολιτική κοινωνικής προστασίας, βασικοί στόχοι είναι η  αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η επέκταση του στεγαστικού επιδόματος, η αύξηση του επιδόματος παιδιού με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η μεγαλύτερη στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία.

    5. Η πολιτική μας για την οικογένεια, για την ισότητα των φύλων, για το δημογραφικό, ενισχύεται. 

    6. Τέλος βασική προτεραιότητα αποτελεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας. 

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στους τρεις κανόνες που πρέπει να έχει κάποιος πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά.

  1. Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας ταχύτητας. Είναι ένας αγώνας δύσκολος, με προκλήσεις που επιφυλάσσει απρόοπτα αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι αγωνίζεσαι για αρχές, αξίες και ανιδιοτελή προσφορά.
  2. Όταν φεύγεις από αυτό τον αγώνα, πρέπει να φεύγεις με ψηλά το κεφάλι και να μπορείς να κοιτάξεις τον άνθρωπο στα μάτια.
  3. Από εκεί που φεύγεις πρέπει να αφήνεις πίσω σου έργο, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που έχει κάνει στο συγκεκριμένο χώρο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News