ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό συμβούλιο – Μητσοτάκης: Τέλος στα σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα

Υπουργικό συμβούλιο – Μητσοτάκης: Τέλος στα σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα

Τέλος στα σενάρια για κάλπες πριν από το Πάσχα έβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. 

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έκλεισε με έμμεσο τρόπο τα σενάρια εκλογών πριν τις γιορτές, κάτι που σημαίνει ότι εγκαταλείπεται το μέχρι πρότινος επικρατέστερο ενδεχόμενο για κάλπες στις 9 Απριλίου. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλούσιο νομοθετικό έργο στις επόμενες εβδομάδες, περίπου 10 νομοσχέδια. 

Επιπλέον, όσον αφορά στα Τέμπη, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων με σεμνό τρόπο. 

Επιπλέον, ζήτησε από όλους να είναι παρόντες στο δημόσιο διάλογο, αλλά με ενσυναίσθηση, χωρίς κανένα συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως είπε. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι τέλη της επόμενης. Όπως τονίστηκε από κυβερνητικές πηγές, αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι το κάνει για να αλλάξει την ατζέντα.

Μητσοτάκης: Φταίμε όλοι αλλά η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι

«Ζητώ ξανά δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και προσωπικά. Αναλαμβάνω την ευθύνη», είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη. «Όλοι φταίμε. Όμως, η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Αν είχε ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης, αυτό το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί και η τεχνολογία θα μας είχε επιτρέψει να αποτρέψουμε το αδιανόητο»,  είπε. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για πλήρη διαφάνεια στην έρευνα για το δυστύχημα και για άμεσες κινήσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στους σιδηροδρόμους. Επίσης, προανήγγειλε μέτρα για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων. 

«Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες. Δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό», είπε ο πρωθυπουργός. «Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να γίνει μια αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος, από κυβερνήσεις μέχρι και διοικήσεις», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη, γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό.

Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε δύο πράγματα:

1) Απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια,

2) Δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους σε επίπεδο τεχνολογίας και προσωπικού.

«Άκουσα τους επίμαχους διαλόγους από το βράδυ της τραγωδίας και αισθάνθηκα οργή και ντροπή», είπε.

ADVERTISEMENT

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πλαίσιο παρεμβάσεων για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, σε οικονομικό και ηθικό επίπεδο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο Γιώργος Γεραπετρίτης:

– Δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό. 

– Βραχυπρόθεσμα θα περιοριστεί το μεταφορικό έργο αν χρειαστεί.

– Αυστηροποιείται άμεσα το νομικό πλαίσιο για καταστροφές και φθορές.

– Δρομολογούνται άμεσα προσλήψεις τακτικού προσωπικού. 

«Θα κινήσω γη και ουρανό για να ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε χρονοδιαγράμματα. Μέχρι τέλος καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί», είπε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News