Πολιτική Τρίτη 28/02/2023, 19:49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η αναμόρφωση του ΕΣΥ προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία

Μητσοτάκης: Η αναμόρφωση του ΕΣΥ προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία

Στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση στο συνέδριο με θέμα «ygeiamou 2023 – Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο». Ξεκαθάρισε ότι κύρια προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας είναι η αναμόρφωση του ΕΣΥ, ενώ επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα όσα δήλωσε νωρίτερα από το ίδιο βήμα του συνεδρίου

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του έκανε λόγο για μια επώδυνη τετραετία, λόγω της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας «αναγκαστήκαμε να κάνουμε βίαιες προσαρμογές στο ΕΣΥ». 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «όταν θα γραφεί οριστικά ο επίλογος, θα διαπιστώσουμε ότι τα πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε». 

Εν συνεχεία, επανέλαβε ότι «η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία», σημειώνοντας πως οι υγειονομικοί αυξήθηκαν στους 107.000 από τους 100.000, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν περισσότεροι εξασφαλισμένοι πόροι για «ό,τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον». «Παρά τις αδυναμίες, κρατάμε την αξιοθαύμαστη ανταπόκριση των ανθρώπων μας. Αυτοί μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε την κρίση» είπε ο πρωθυπουργός. 

Ειδικότερα για τον χαρακτήρα της αναμόρφωσης του ΕΣΥ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις». Και εξήγησε ότι «ο Νοσοκομειακός Χάρτης της Ελλάδας, μας απασχολεί επί δεκαετίες. Η πελατειακή λογική μας οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές». 

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλλειψε να αναφερθεί και όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το ίδιο βήμα νωρίτερα, χαρακτηρίζοντας «ασύστολα ψέμματα όσα είπε για την υγεία». «Είναι εξοργιστικό να κάνει μικροπολιτική σε θέματα υγείας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για την ημερομηνία των εκλογών, ο πρωθυπουργός είπε: «Πρακτικά η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία. Η ανακοίνωση των εκλογών θα γίνει στην ώρα τους. Πολλοί δημοσιογράφοι δεν προβλέπατε ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν «βάσιμες πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να είναι αυτοδύναμη στις δεύτερες κάλπες». 

«Θα τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις. Θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Δεν έχω κρύψει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη», συνέχισε, ενώ για το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής είπε πέρα από το θέμα του κατώτατου μισθού θα ασχοληθεί και με άλλα που αφορούν στην κυβερνητική λειτουργία.

Για την απλή αναλογική είπε ότι έχει εξηγήσει γιατί θεωρεί πως δεν είναι το κατάλληλο εκλογικό σύστημα και πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μια κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. «Θεωρώ ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη», και έφερε ως παράδειγμα χώρες όπως η Βουλγαρία και το Ισραήλ που γίνονται συνεχώς εκλογές λόγω της απλής αναλογικής.

«Αυτά θέλουμε; Ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα στη χώρα μας να έχουμε δεύτερες εκλογές με άλλο εκλογικό σύστημα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, σημείωσε πως «το ζήτημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο Πολακισμός. Βασικός εκφραστής του Πολακισμού, είναι ο κ. Τσίπρας». 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News