Πολιτική Τρίτη 28/02/2023, 08:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα εξελίξεων με Πολάκη – Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Εβδομάδα εξελίξεων με Πολάκη – Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Τα βλέμματα στρέφονται πια στην εβδομάδα που ξεκινά πολιτικά την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, με τη σε διευρυμένη σύνθεση – και πολυαναμενόμενη λόγω των τελευταίων εξελίξεων – συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δεν ήταν ανέφελο πολιτικά. Κάθε άλλο. Σημαδεύτηκε από εντάσεις, υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις, που δρομολογούν εξελίξεις και ανατροπές λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Με σημείο (επαν)εκκίνησης την προκλητική ανάρτηση που έκανε τα ξημερώματα της Κυριακής στα social media ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, μια ανάρτηση μέσω της οποίας στοχοποιούσε προσωπικά δικαστές, δημοσιογράφους, τραπεζικούς και επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών ζητώντας «εκκαθαρίσεις», θα άρχιζε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι εξελίξεων που βάζει φωτιά στο πολιτικό τοπίο προεκλογικά.

Πλέον, είναι σαφές ότι ο κ. Πολάκης δεν θα έχει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.   

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι: ««Με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης» και ότι «την ερχόμενη Τρίτη 28/2 θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Όσα είχαν αρχίσει να διαρρέουν ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής πηγές της Κουμουνδούρου για τον κ. Πολάκη ο οποίος «έθεσε εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης», είχαν, με άλλα λόγια, μέσα σε λίγες ώρες διατυπωθεί επίσημα μέσα από ανακοινώσεις που προφανώς επισπεύσθηκαν λόγω των εξελίξεων αλλά και λόγω της πρώτης αντίδρασης του ιδίου του Παύλου Πολάκη που είχε γράψει το απόγευμα της Κυριακής στα social media ότι «δεν θα ανοίξει διάλογο με “πηγές”».

«Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση, είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών», θα ανέφεραν σήμερα, με κοινή τους ανακοίνωση, οι τομεάρχες Διαφάνειας και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επιβεβαιώνοντας το επερχόμενο… εκλογικό/προεκλογικό διαζύγιο το οποίο μένει να φανεί όμως εάν θα οδηγήσει και στη διαγραφή του κ. Πολάκη ή όχι.

Τις από εδώ και πέρα εξελίξεις αναμένεται να καθορίσει, βέβαια, και η αντίδραση του ιδίου του βουλευτή Χανίων ο οποίος είχε υπενθυμίσει προ ημερών στους εσωκομματικούς επικριτές του ότι «υπάρχουν (σ.σ. κομματικές) διαδικασίες και (σ.σ. κομματικά) όργανα στα οποία συμμετείχε και εξελέγη με υψηλότατα ποσοστά». 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο άλλων εσωκομματικών κρίσεων του πρόσφατου παρελθόντος ο κ. Πολάκης είχε εκ των υστέρων παρουσιαστεί να κάνει πίσω ή να ρίχνει προσωρινά τους τόνους. Ωστόσο πλέον δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για άλλες τέτοιες διαχειριστικού τύπου κινήσεις, ενώ εκείνος έχει παράλληλα βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία 24ωρα όχι μόνο των αντίπαλων στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικών δυνάμεων αλλά και: της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, της ΕΣΗΕΑ κ.ά.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει προεκλογικά την περίπτωση Πολάκη ασκώντας κριτική στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και αξιώνοντας την καταδίκη του καλούμενου «πολακισμού», με φόντο παράλληλα και την υπόθεση του «ομόφωνα καταδικασμένου Νίκου Παππά» την «αποπομπή» του οποίου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της ΝΔ «θεωρεί αυτονόητη».  

Σε ανάλογο πνεύμα αναμένεται να κινηθεί και το ΠΑΣΟΚ το οποίο στην πιο πρόσφατη σχετική ανακοίνωση χαρακτήριζε τον κ. Πολάκη «ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα» και επέκρινε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επειδή «δεν έχει το ηθικό σθένος να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον ομόφωνα καταδικασμένο από την ελληνική Δικαιοσύνη, Νίκο Παππά».

Το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης έχει, λοιπόν, πια επί της ουσίας διαμορφωθεί.

Αυτό που μένει να ανακοινωθεί επισήμως είναι η ημερομηνία των εκλογών.  

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News