ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Στροφή στο κόμμα και εκλογική ετοιμότητα

Ανασχηματισμός: Στροφή στο κόμμα και εκλογική ετοιμότητα

Η αριθμητική συνήθως δεν λέει ψέματα. 13 νέα πρόσωπα εισήλθαν στο κυβερνητικό σχήμα εκ των οποίων τα 12 προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Για να συμπληρωθεί η εικόνα της «στροφής» προς την βάση της παράταξης αξίζει να σημειωθεί πως ότι οι 11 από τους 13 νεοεισελθέντες είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που σηματοδοτεί την επιθυμία του Μητσοτάκη να ενισχύσει το παραταξιακό στοιχείο της κυβέρνησής του.

Και κάτι ακόμα: Η αξιοποίηση τόσων στελεχών από την παραδοσιακή βάση του κόμματος κλείνει τα νώτα της παράταξης από τα δεξιά, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες που βεβαίως είχαν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου για κινητικότητα στελεχών από τα δεξιά. Αιχμή του δόρατος αυτής της τακτικής είναι βεβαίως η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη στο Εσωτερικών, η παραμονή του Αλκιβιάδη Στεφανή στο Αμυνας.

Κατά τα λοιπά από το κυβερνητικό σχήμα παρελθόν αποτελούν οκτώ συνολικά υπουργοί με την μεγαλύτερη αίσθηση να κάνει η αποχώρηση του Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κατά το παρελθόν και είναι πλέον ένας εκ των δύο υπουργών – ο έτερος είναι ο Γιάννης Βρούτσης – που είδαν την έξοδο.

Εκλογική ετοιμότητα

Από τις μετακινήσεις έξι στο σύνολο, δεσπόζει αναμφίβολα η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στην θέση του υπουργού Εσωτερικών. Η συγκεκριμένη απόφαση σε συνδυασμό με την μετακίνηση του Θοδωρή Λιβάνιου στο Μέγαρο Μαξίμου, ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, δείχνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ζεστές τις εκλογικές μηχανές του, για πάν ενδεχόμενο. Ο Θοδωρής Λιβάνιος άλλωστε εκτός από πρόσωπο εμπιστοσύνης είναι ένα στέλεχος που αναλύει ευαίσθητα δημοσκοπικά δεδομένα απαραίτητα και σε μία εκλογική αναμέτρηση. Επιπλέον η τοποθέτηση του έμπειρου πλέον Στέλιου Πέτσα στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση: της εκλογικής ετοιμότητας.

Ισορροπία στο σχήμα

Πλην του Μάκη Βορίδη ενδιαφέρον έχει η μετακίνηση του Κώστα Σκρέκα στο κρίσιμο υπουργείο Ενέργειας. Η αναβάθμιση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε υπουργό Ενέργειας, ήταν για πολλούς έκπληξη. Όχι όμως για όσους γνωρίζουν πως σκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκτιμά όσους δουλεύουν σκληρά κρατώντας χαμηλούς τόνους. Από εκεί και πέρα και στο Υγείας επήλθε μεγαλύτερη ισορροπία με την αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη από υφυπουργός σε αν. υπουργό, ενώ ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο, κυρίως με την άμεση έκδοση συντάξεων που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News